Znanstveno-stručna predavanja

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek organizira znanstveno-stručna predavanja iz područja elektrotehnike, računarstva, te ostalih interdisciplinarnih područja. Uobičajeno vrijeme održavanja predavanja je utorak u 13:00 sati, ali se prema mogućnostima predavača predavanja mogu održavati i u drugim terminima. Predavači su znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstsva i državnih institucija iz zemlje i inozemstva.

Osnovna namjena predavanja je:
- približavanje znanosti i struke gospodarstvu i ostalim institucijama
- približavanje novih tehnologija i zahtjeva iz gospodarstva i ostalih institucija akademskoj zajednici
- intenziviranje suradnje i istraživanja Elektrotehničkog fakulteta s drugim fakultetima i tvrtkama

Predavanja se održavaju u sklopu aktivnosti:
IEEE Odjela za sustave, čovjeka i kibernetiku

- IEEE Odjela za pouzdanost
Hrvatske sekcije IEEE

Više o IEEE možete pogledati na www.ieee.org, dok o IEEE Systems, Man and Cybernetics Society možete pogledati na www.ieeesmc.org.

 

Kontakt:
prof.dr.sc.Goran Martinović, Predsjednik Odjela za sustav, čovjeka i kibernetiku Hrvatske sekcije IEEE
Prof.dr.sc. Željko Hocenski, predsjednik Odjela za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE

 

OBAVIJESTI

 

Poziv na predavanje "Bežični prijenos energije – put prema samoodrživim uređajima" doc.dr.sc. Davora Vinka 25. travnja 2017.

20.04.2017. | Snježana Rimac-Drlje PromovirajIspis

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek poziva Vas na predavanje na temu "Bežični prijenos energije – put prema samoodrživim uređajima" koje će održati doc.dr.sc. Davor Vinko 25. travnja 2017. u 12 sati u Vijećnici fakulteta, Kneza Trpimira 2b, I kat.

Sažetak predavanja:

Moderni trendovi postavljaju značajne izazove na razvoj potrošačke elektronike. Ako se fokusiramo na mobilne uređaje kao što su pametni telefoni, vidljiv je trend rasta performansi uz smanjivanje debljine uređaja. Istovremeno se traži što dulje trajanje baterije, ali uz manje prostora za njezin smještaj. Jedno moguće rješenje koje pomiruje ovakve oprečne zahtjeve je bežični prijenos energije koji nudi veću autonomiju mobilnog uređaja bez narušavanja korisničkog iskustva. Bežični prijenos energije, kao pojam, objedinjuje različite tehnologije koje za prijenosni medij koriste magnetska i električna polja, RF i mikrovalno zračenje te laserske zrake. Današnji se napori u razvoju bežičnog prijenosa energije usmjeravaju na povećanje udaljenosti između predajnika i prijemnika te na višekorisničko okruženje, što bi u konačnici rezultiralo samoodrživim uređajima. Sustav koji najviše obećava je rezonantni induktivni bežični prijenos energije. Predavanje će dati prikaz dizajniranja ovakvog sustava, opisat će se značajna uloga koju imaju parazitni parametri korištenih komponenata i utjecaj nelinearnosti magnetskog polja.  

 

Životopis:

Davor Vinko rođen je 14. listopada 1980. godine u Čakovcu. Godine 2005. završio je na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku dodiplomski studij. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Nova arhitektura nabojske pumpe s Fibonaccijevim stupnjem“ obranio je 5. srpnja 2012. na Zavodu za komunikacije na Elektrotehničkom fakultetu Osijek. Autor je jednog sveučilišnog udžbenika i 26 znanstvenih radova. Glavna područja znanstvenog i istraživačkog rada su bežični prijenos energije, dizajn integriranih sklopova te sklopovi s napajanjem iz okoline (eng. energy harvesting). Kao suradnik ili voditelj sudjelovao je u provedbi 10 znanstvenih i stručnih projekata. Trenutno je zaposlen na radnom mjestu docenta na Zavodu za komunikacije Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

⇦ Nazad na pregled obavijesti