Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Upisi i studiji
ObjaveUpisi na FERITPregled studijskih programaSveučilišni prijediplomski studijiStručni prijediplomski studijiRazlikovne obvezeDiplomski studijiDoktorski studijSveučilišni specijalistički studijiLABUS i besplatne pripreme za brucošeDokumenti za upise i studije
Studenti
ObjaveRaspored nastave i ispitaNajčešća pitanja studenataZahtjevi, potvrde i propisiStručna praksaMobilnost studenataStudentski zborE-sportKorisni linkovi za studenteDokumenti za studente
Znanost i suradnja
ObjaveKonferencije i časopisi FakultetaIstraživačke grupeMeđunarodna suradnjaProjektiSuradnja s gospodarstvomPopularizacija znanostiDokumenti za znanost i suradnjuTransfer tehnologijeMikrotik akademija
Fakultet
ObjaveOsnovni podaciZavodi FakultetaImenik djelatnika FakultetaUprava i službe FakultetaKvalitetaProstor i virtualna šetnjaKnjižnica i izdavačka djelatnostJavna nabavaNatječaji za radna mjestaDokumenti za fakultet
EnglishPrijava

 Popularizacija znanosti

Početna   |   uPOZNAj FERIT   |   LABUS   |   Natjecateljsko računarstvo  |   Kontakt i dokumenti  

Vijesti, najave i izvještaji s popularno-znanstvenih događanja.
uPOZNAj FERIT - popularno-znanstveno-istraživačka sekcija osnovana je na inicijativu Povjerenstva za popularizaciju znanosti FERIT-a u travnju 2022. godine, u svrhu popularizacije znanstveno-istraživačkih aktivnosti doktoranada, znanstvenika i istraživača te njihovo umrežavanje na Fakultetu i izvan njega.

Dio sekcije uPOZNAj FERIT, namijenjen doktorandima, podrazumijeva umrežavanje doktoranada na Fakultetu i izvan njega te organizaciju formalnih i neformalnih druženja - PhD meet.ing. Kroz razna popularno-znanstvena izlaganja, doktorandi imaju priliku predstaviti svoja istraživanja, a na (ne)formalnim druženjima razmjeniti iskustava i dobiti podršku, u svrhu boljeg snalaženja u svijetu istraživanja i postizanja dobrih rezultata na doktorskom studiju.  uPOZNAj FERIT potiče i promociju istraživanja i uspjeha doktoranada (kao npr. objave radova, sudjelovanje na konferencijama, obrane doktorata, mobilnost…).

Dio sekcije namijenjen istraživačima i znanstvenicima FERIT-a podrazumijeva umrežavanje istraživača na razini Fakulteta, organizaciju raznih formalnih i neformalnih događanja, predavanja i izlaganja te promociju projekata i drugih oblika istraživačkog rada.

Kontakt: popularizacija.znanosti@ferit.hr

#uPOZNAjFERIT


LABUS ( Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola ) je portal koji je izradio FERIT za učenike, nastavnike osnovnih i srednjih škola te ostale sudionike u srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovnom procesu iz STEM područja, prije svega iz matematike, fizike, elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije. LABUS predstavlja ˝most˝ koji bi trebao povezati osnovnoškolsku i srednjoškolsku nastavu prirodoslovno-matematičke i tehničke grupe predmeta s visokoškolskom inženjerskom nastavom. Koristeći LABUS učenici bi trebali naučiti koja i kako temeljna fizikalna i matematička znanja i vještine povezati pri usvajanju inženjerskih znanja i vještina.

LABUS je zapravo učenička ˝radionica˝, odnosno poligon gdje učenici, koristeći različite eksperimentalne postupke i rukujući različitim mjernim instrumentima ˝iz prve ruke˝ stječu znanja o značenju i primjeni fizikalnih zakona, razvijaju svoje eksperimentalne, analitičke i suradničke vještine pri učenju koje su presudne za njihov uspjeh u različitim životnim prilikama.

Središnji dio portala LABUS je zbirka mnoštva eksperimenata/laboratorijskih vježbi koje su prilagođene uglavnom srednjoškolskoj, ali i osnovnoškolskoj obrazovnoj razini. Eksperimenti/laboratorijske vježbe raspodijeljene po temama čiji nazivi slijede kako temeljna fizikalna tako i primijenjena inženjerska područja.

Svaki eksperiment/laboratorijska vježba sadrži detaljan opis, predloženi nastavni oblik izvođenja (pokazna vježba, grupni rad), trajanje (u školskim satima) te primjerenost laboratorijske vježbe s obzirom na vrstu školskog nastavnog programa (gimnazije, strukovne ili osnovne škole).

Za svaku laboratorijsku vježbu osigurano je stručno vodstvo koje čine iskusni nastavnici iz temeljnih znanstvenih područja i inženjerske struke koji su djelatnici FERITa. U ulozi demonstratora često će se uključiti i studenti završnih godina studija.

Više o LABUSU i prijave na linku!

kontakt: zeljka.mikovic@ferit.hr

#LABUS

Od početka akademske godine 2017./2018. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku djeluje grupa Natjecateljsko računarstvo.

Sastanci grupe su jednom tjedno u trajanju od dva do tri školska sata. Članovi grupa su entuzijasti i zaljubljenici u tehniku i programiranje iz redova studenata osječkih fakulteta te učenika srednjih škola.

Grupa je, ovisno o godini, brojala između 40 i 60 članova, ponajviše studenata te srednjoškolaca i ponešto fakultetskih nastavnika. Od srednjoškolaca najbrojniji su bili učenici III. gimnazije iz Osijeka i Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Na sastancima grupe predavanja i prezentacije su držali nastavnici i bivši nastavnici FERIT-a i drugih fakulteta iz Osijeka i Zagreba, studenti, srednjoškolci te gostujući predstavnici tvrtki iz Osijeka.

Na sastancima se najveći dio vremena rješavaju teži zadaci s raznih domaćih i međunarodnih srednjoškolskih i studentskih natjecanja iz područja programiranja. Na sastanku je ponekad i hardverski kutak u kom studenti i srednjoškolci predstavljaju svoje tehničke uratke, npr. dijelova računala, mobitela, robota, dronova i slično, a često uz demonstraciju navedenih uređaja uživo u prostoriji.

Studenti koji su se na sastancima pripremali za natjecanja sudjelovali su na međunarodnim natjecanjima IEEExtreme, STEM games i Elektrijada gdje su postigli značajne rezultate od kojih su najznačajniji u zadnje dvije akademske godine plasman među pet posto najboljih svjetskih fakulteta. Uspjeh je time veći što na ovom natjecanju sudjeluje oko 4000 ekipa sa srodnih fakulteta sa svih kontinenata.

Uz druženja i razgovore o tehnici te rješavanje programerskih zadataka i uz odlaske na natjecanja, polaznici grupe imaju na sastancima mogućnost upoznavanja s predstavnicima, najčešće voditeljima, lokalnih IT tvrtki. Tako su se na sastancima predstavili i odmah i sudjelovali u radu grupe i ponekad i rješavanju programerskih zadataka djelatnici tvrtki ORQA, Bamboo, Atos, Ericcson, Barrage, Prototype i drugih.

Osim ne sastancima jednom tjedno, članovi grupe komuniciraju vrlo aktivno na Whatsapp grupi na kojoj se godišnje razmijeni nekoliko tisuća raznih poruka vezanih uz IT sektor, natjecanja, ali i puno šire.

U slučaju većih uspjeha u međunarodnom programerskom natjecanju STEM games, voditelj grupe Natjecateljsko računalstvo po zakonu i statutu grupe obavezan je organizirati druženje tipa STEW games.

Pridružite nam se!


kontakt: tomislav.rudec@ferit.hr

Natjecateljsko računarstvo - promo video

#natjecateljskoRacunarstvoFERIT


Na slici: Voditelj grupe Natjecateljsko računarstvo doc. dr. sc. Tomislav Rudec (četvrti s lijeva) s naprednim
programerima srednjoškolcima i studentima te s gostom prof. dr. sc. Darkom Fischerom (treći slijeva)

 

Povjerenstvo za popularizaciju znanosti osnovano je u ožujku 2022. godine s misijom popularizacije znanosti i istraživačkih aktivnosti Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Članovi povjerenstva su:
doc.dr.sc. Petra Pejić, mag.ing.comp. - predsjednica povjerenstva
dr.sc. Željka Mioković, prof.v.š.
doc.dr.sc. Tomislav Rudec
dr.sc. Matej Žnidarec, mag.ing.el.
Ana Šokčević, prof.
Marin Benčević, mag.ing.comp.
Luka Kaučić


DOKUMENTI:
Zapisnici sa sjednica Povjerenstva za popularizaciju znanosti.

kontakt: popularizacija.znanosti@ferit.hr

Kneza Trpimira 2B, HR-31000 Osijek | Cara Hadrijana 10b, HR-31000 Osijek Tel: +385 (0) 31 224-600 | Fax: +385 (0) 31 224-605

IBAN: HR19 2390 0011 1000 16777, HPB | OIB: 95494259952 | PDV id. / VAT id.: HR95494259952 © 2021 FERIT | ferit@ferit.hr