Znanstveno-stručna predavanja

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek organizira znanstveno-stručna predavanja iz područja elektrotehnike, računarstva, te ostalih interdisciplinarnih područja. Uobičajeno vrijeme održavanja predavanja je utorak u 13:00 sati, ali se prema mogućnostima predavača predavanja mogu održavati i u drugim terminima. Predavači su znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstsva i državnih institucija iz zemlje i inozemstva.

Osnovna namjena predavanja je:
- približavanje znanosti i struke gospodarstvu i ostalim institucijama
- približavanje novih tehnologija i zahtjeva iz gospodarstva i ostalih institucija akademskoj zajednici
- intenziviranje suradnje i istraživanja Elektrotehničkog fakulteta s drugim fakultetima i tvrtkama

Predavanja se održavaju u sklopu aktivnosti:
IEEE Odjela za sustave, čovjeka i kibernetiku

- IEEE Odjela za pouzdanost
Hrvatske sekcije IEEE

Više o IEEE možete pogledati na www.ieee.org, dok o IEEE Systems, Man and Cybernetics Society možete pogledati na www.ieeesmc.org.

 

Kontakt:
prof.dr.sc.Goran Martinović, Predsjednik Odjela za sustav, čovjeka i kibernetiku Hrvatske sekcije IEEE
Prof.dr.sc. Željko Hocenski, predsjednik Odjela za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE

 

OBAVIJESTI

 

Poziv na predavanje doc.dr.sc. Ivane Palunko 22. ožujka 2016. "Transport tereta pomoću malih letjelica uz primjenu adaptivnog upravljanja, optimalnog generiranja trajektorija i učenja s podrškom"

17.03.2016. | Snježana Rimac-Drlje PromovirajIspis

U utorak 22. ožujka 2016. doc.dr.sc. Ivana Palunko održat će predavanje na temu

"Transport tereta pomoću malih letjelica uz primjenu adaptivnog upravljanja, optimalnog generiranja trajektorija i učenja s podrškom"

"Load transport with small-scale aerial robots - application of adaptive control, optimal trajectory generation and reinforcement learning"

 

Predavanje će se održati u utorak 22. ožujka 2016. u 11.30. sati u dvorani K2-12 u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Kampusu.

 

Sažetak:

U ovom predavanju prezentirat će se problemi koji se javljaju prilikom transporta tereta pomoću malih letjelica i neke od metoda za njihovo rješavanje. Let male letjelice s dodatnim opterećenjem može biti vrlo zahtjevan i ponekad opasan zadatak budući da opterećenje značajno mijenja karakteristike letjelice. Za razumijevanje ovog problema potrebno je prethodno razmotriti problem stabilizacije letjelice s promjenom centra mase sustava, a zatim problem prijenosa ovješenog tereta malom letjelicom bez rezidualnih oscilacija. Za rješenje ovih problema prezentira se primjena algoritama adaptivnog upravljanja, optimalnog generiranja trajektorija te učenja s podrškom.

Životopis:

Ivana Palunko je docentica na Sveučilištu u Dubrovniku. Diplomirala je 2007. godine (dipl.ing.) na Fakultetu Elektrotehnike i Računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, na smjeru Automatika. Doktorirala je 2012. godine na Sveučilištu Novi Meksiko, Albuquerque, SAD, pod mentorstvom profesora Rafaela Fierra, na temi Agile Load Transportation Systems Using Aerial Robots. Od listopada 2012. do listopada 2014. godine bila je poslijedoktorand na FER-u. Njeno područje interesa su modeliranje i upravljanje bespilotnih letjelica s rotacijskim krilima, nelinearno i adaptivno upravljanje, decentralizirano i optimalno upravljanje, dinamičko programiranje, te učenje s podrškom. Razvijena teorija se potom primjenjuje na bespilotne letjelice i više-agentnu robotiku.

Više informacija dostupno na: https://sites.google.com/site/ipalunkosite/.

⇦ Nazad na pregled obavijesti