Znanstveno-stručna predavanja

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek organizira znanstveno-stručna predavanja iz područja elektrotehnike, računarstva, te ostalih interdisciplinarnih područja. Uobičajeno vrijeme održavanja predavanja je utorak u 13:00 sati, ali se prema mogućnostima predavača predavanja mogu održavati i u drugim terminima. Predavači su znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstsva i državnih institucija iz zemlje i inozemstva.

Osnovna namjena predavanja je:
- približavanje znanosti i struke gospodarstvu i ostalim institucijama
- približavanje novih tehnologija i zahtjeva iz gospodarstva i ostalih institucija akademskoj zajednici
- intenziviranje suradnje i istraživanja Elektrotehničkog fakulteta s drugim fakultetima i tvrtkama

Predavanja se održavaju u sklopu aktivnosti:
IEEE Odjela za sustave, čovjeka i kibernetiku

- IEEE Odjela za pouzdanost
Hrvatske sekcije IEEE

Više o IEEE možete pogledati na www.ieee.org, dok o IEEE Systems, Man and Cybernetics Society možete pogledati na www.ieeesmc.org.

 

Kontakt:
prof.dr.sc.Goran Martinović, Predsjednik Odjela za sustav, čovjeka i kibernetiku Hrvatske sekcije IEEE
Prof.dr.sc. Željko Hocenski, predsjednik Odjela za pouzdanost Hrvatske sekcije IEEE

 

OBAVIJESTI

 

Poziv na predavanje K. Korlevića "Mala tijela Sunčeva sustava - naš sljedeći korak u svemir" 19. ožujka 2015.

14.03.2015. | Snježana Rimac-Drlje PromovirajIspis

Elektrotehnički fakultet Osijek organizira predavanje na temu:

"Mala tijela Sunčeva sustava - nas sljedeći korak u svemir"

koje će održati gospodin Korade Korlević, zvjezdarnica Višnjan, u četvrtak 19.03.2015. u 11 sati, u Vijećnici, na I katu Kneza Trpimira 2B.

 SAŽETAK

    Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća svjedočimo renesansi u istraživanju Sunčeva sustava. Van naše matične zvijezde, Sunca, i planeta, taj je prostor ispunjen mnoštvom malih tijela dimenzija koje se kreću od  nanometra do tisuće kilometara promjera. Nekad su se ta tijela dijelila na asteroide, komete i meteoroide, da bi danas te granice nestale i sve ih skupa nazivamo istim imenom, "mala tijela".  Mala po dimenzijama, a beskrajno važna i vrijedna za sljedeći korak čovječanstva a to je put u svemir.   Posljednja su istraživanja naglasila znanstvenu i ekonomsku vrijednost tih tijela, te potencijalnu opasnost koju predstavljaju. Ekonomsku vrijednost čine materijali od kojih su sazdana, razvoj aditivnih proizvodnih tehnologija u vakumu i bestežinskom stanju (3D print). Opasnost predstavljaju mala tijela koja su u stanju oštetiti ili onesposobiti satelite, a veća od njih mogu ugroziti i život na površini Zemlje.

        Znanost se već dvjesto godina pokušava suočiti s ogromnim poslom otkrića, katalogizacije i praćenja tih tijela, ali tehnološke mogućnosti to do sada nisu dozvoljavale. Živimo u trenutku razvoja takvih tehnologija koje nam konačno pružaju mogućnost da se taj posao odradi. Postoje tehnologije, ali ne i proizvodi. Razvijaju se mreže otkrivanja i praćenja, prate se tehnologije i implementiraju se u sustav, razvijaju se programi automatske identifikacije i klasifikacije,  radi se na programima praćenja i potrage tijekom penetracije većih komada u zemljinu atmosferu. Automatske, dinamične baze podataka treba još osmišljavati, i najteže od svega, pronaći ljude, radoznalce, tehnologe i istraživače, koji će osmisliti i realizirati sljedeći razvojni ciklus.

ŽIVOTOPIS PREDAVAČA

Korado Korlević, rođen u Poreču, 1958. godine, gimnaziju je završio u Puli, a Pedagoški fakultet u Rijeci. Jedan je od osnivača Zvjezdarnice Višnjan i jedan od pokretača njenog prvog većeg edukacijskog projekta “Visnjan School of Astronomy".  Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima pokreće aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava pri Zvjezdarnici Višnjan što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz R. Hrvatske. Otkrivač je više od 1400 malih planeta (asteroida) i dva kometa.

       Evolucijom edukacijskih programa u Višnjanu  nastali su programi "Klub istraživača EXPLORA",  "Znanstveno edukacijski centar Višnjan" i "Hrvatska meteorska mreža" čiji je osnivač Korade Korlević.

      Kao aktivist za zaštitu prirode, pokretač je "Hrvatske udruge za zaštitu noći - Croatian Dark Sky Association" te jedan od organizatora zaštite močvarnog staništa Antenal. Trenutno se bavi: istraživanjem motivacije u edukaciji, astronomijom malih tijela, promicanjem astronomije i znanosti, projektiranjem i izradom instrumenata i opreme.

 

⇦ Nazad na pregled obavijesti