Novosti i događanja

FERIT na Drugom forumu ICT-društvo: Roboti dolaze

09.05.2019. | Željko Hocenski PromovirajIspis

Drugi međunarodni Forum ICT-društvo u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV), održava se  u petak 10. svibnja 2019. godine u Centru Ericsson Nikola Tesla Osijek.

Tema Drugog međunarodnog Foruma ICT-društvo je Roboti dolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene.

Kroz tri panela vodit će se rasprava o 4. industrijskoj revoluciji, iskustvima stranih i hrvatskih tvrtki na području robotike te prilagođavanju Hrvatske promjenama u obrazovanju, poslovima i karijerama.

Tema zadnjeg panela tiče se prilagođavanja i potrebnih promjena u obrazovanju u Hrvatskoj i kako se postaviti prema robotizaciji. Jedan od panelista je prof.dr.sc. Robert Cupec, predsjednik Katedre za robotiku i automatiku Zavoda za računalno inženjerstvo i automatiku pri Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta Josipa jurja Strossmayera u Osijeku.

Prof.dr.sc. Robert Cupec nositelj je kolegija iz područja robotike, strojne percepcije i automatike. Bavi se znanstvenim istraživanjima na području robotskog vida.

Kao stipendist Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, pohađao je četiri godine, od 2000. do 2004., doktorski studij na Technische Universität München (TUM), Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik, i obranio doktorsku disertaciju 2005. godine na istom fakultetu. Za doktorsku radnju primio je 01. srpnja 2005. na Fakultät für Elektrotechnik und Informationstechnik, Technische Univesität München nagradu Rohde-Schwarz.

Radio je u okviru istraživačkog tima Lehrstuhl für Steuerungs- und Regelungstechnik (LSR), pod vodstvom jednog od vodećih njemačkih eksperata za robotiku Prof. Dr.-Ing. Dr.-Ing. hc. Günthera Schmidta. Sudjelovao je u realizaciji sustava vida za dvonožnog hodajućeg robota Johnnie izrađenog na Lehrstuhl für Angewandte Mechanik, TUM, od strane istraživačkog tima pod vodstvom Prof. Dr.-Ing., Dr.-Ing. E.h., Dr. h.c. mult. Friedricha Pfeiffera. Navedeni robot je razvijen kroz projekt Sensor-Based Humanoid Walking fininciran od strane Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG). Rezultat projekta predstavljen je 2003. godine na sajmu u Hannoveru, gdje je održano šezdeset demonstracija pred publikom, u kojima je robot Johnnie hodao u strukturiranom scenariju savladavajući prepreke i penjući se na stepenice. 

Prof.dr.sc. Robert Cupec voditelj je istraživačkog projekta IP-2014-09-3155 pod nazivom Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore financiranog od Hrvatske zaklade za znanost od 2016. godine. Voditelj je Laboratorija za automatiku i robotiku za koji je osmislio dva laboratorijska postrojenja i dva robota.

Na znanstvenom planu, FERIT Osijek surađuje nekoliko godina, preko Danieli Systeca, s Danieli Automation S.p.A, a uključeni su u istraživanja s njihovim odjelom za robotiku. Trenutno se bave problemima primjene robotskog vida u industrijskom okruženju. U okviru te suradnje, FERIT Osijek je dobio na korištenje industrijski robotski manipulator.

Robotika i inteligentni sustavi su zasupljeni na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek u nastavi Diplomskog studija računarstva u  izbornim blokovima DRA- Računalno inženjerstvo i  DRB- Robotika i umjetna inteligencija. Sve je veće zanimanje studenata za te izborne blokove zahvaljujući razvoju suradnje s tvrtkama i mogućnosti obavljanja stručne prakse, izrade diplomskih i završnih radova te zapošljavanja u tvrtkama i u neposrednoj blizini.

 

 

⇦ Nazad na pregled obavijesti