Novosti i događanja

Kratka povijest nuklearne energije ili kako prošlost utječe na budućnost

03.04.2018. | Irena Galić PromovirajIspis

U okviru kolegija Elektrane prof.dr.sc. Zdenko Šimić iz JRC Europske komisije Petten, Nizozemska održat će javno predavanje na temu:

Kratka povijest nuklearne energije ili kako prošlost utječe na budućnost

u utorak, 03.04.2018. u 13,15 sati u dvorani 0-20.

Kratak sadržaj predavanja:

Razvoj nuklearne energije povezan je s razvojem znanosti, s drugim svjetskim ratom i s traganjem za boljim izvorima energije. Sve je počelo kao nastojanje znanstvenika da shvate svijet u kome živimo na fundamentalnoj razini. Osnovni elementi koji tvore prirodu oko nas su bili otkriveni krajem 19. stoljeća. To je znanje bilo odmah iskorišteno za medicinske primjene. Enormna očekivanja i još veći strahovi pratili su razvoj nuklearne energije od samih početaka.
Daljnji napredak znanosti, ubrzan 2. svjetskim ratom, rezultirao je razvojem destruktivne primjene za nuklearno naoružanje. Nakon 2.
svjetskog rata ubrzano se razvijaju energetske primjene nuklearne energije. Paralelno se odvijala utrka u nuklearnom naoružavanju s razvijem nuklearne energetike. Tri velike nuklearne nesreće učvrstile su negativnu percepciju javnosti prema nuklearnoj energiji. Više od stotinu godina znanstvenog napretka, svo iskustvo i sveprisutna prirodna radioaktivnosti zajedno su nedostatni da nuklearnu energiju pretvore u "normalnu" tehnologiju. To je veliki problem i najveća prepreka za značajnije iskorištavanje potencijala nuklearne energije kao najkoncentriranijeg izvora s najmanjim negativnim utjecajem na okoliš.

Zdenko Šimić - kratki CV
Zdenko Šimić je istraživač u Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije (EC JRC, Nizozemska) na području nuklearne sigurnosti.
Doktorirao je 2001. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva sveučilišta u Zagrebu gdje je radio kao profesor do 2015. Njegova istraživanja su usmjerena na procjenu sigurnosti nuklearnih elektrana kao i na karakterizaciju korištenja obnovljivih izvora energije u nastojanju da doprinese cjelovitom vrednovanju različitih izvora energije iz perspektive društva. Sudjelovao je u radu brojnih nacionalnih i međunarodnih projekata. Vodio je trogodišnji međunarodni projekt u okviru "Znanost za mir". Radio je na pitanjima sigurnosti i rizika nuklearnih elektrana u SAD-u (dva puta, ukupno gotovo 5 godina) i u Nizozemskoj (dvije godine u EC JRC). Do sada je publicirao preko stotinu znanstvenih i stručnih radova. Aktivan je bio kao istaknuti predavač IEEE Power Energy Society (PES), voditelj Hrvatskog IEEE PES odjela i predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva. Trenutno je suradnik profesor Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku.

Srdačano Vas pozivamo na predavanje,
Prof. dr. sc, Damir Šljivac

⇦ Nazad na pregled obavijesti