Novosti i događanja

Poziv na predavanje prof.dr.sc. Franje Jovića, četvrtak 25. svibnja 2017., u 12.30

22.05.2017. | Snježana Rimac-Drlje PromovirajIspis

Poštovane kolegice, poštovane kolege,

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek poziva Vas na predavanje na temu

“Telomerski učinak “

koje će održati prof.dr.sc. Franjo Jović,  u četvrtak 25. svibnja 2017. s početkom u 12:30 sati u Vijećnici (1-33), u zgradi FERIT-a na adresi Kneza Trpimira 2b, Osijek.

Sažetak: 

Elizabeth Blackburn i Elisa Epel autorice studije „Telomerski učin“ su otkrile da telomeri, završna struktura kromosoma naših DNA, ne samo što jednostavno prenose naredbe genetskog koda, već nas doslovce sluša. Oni upijaju naredbe koje im iskazujemo. Odzivaju se na naše stanje napetosti i na naše stanje opuštenosti, na našu tugu  i na našu radost. Takvim načinom telomeri doprinose stanju našeg mozga, našem raspoloženju,  brzini kojom starimo, rizikom od neuro-degenerativnih bolesti. Drugim riječima mi možemo mijenjati način starenja na samoj staničnoj razini. Pa tako, ako želite održati svoj mozak britkim, valja vam poznavati svoje telomere i ostajati s njima u vezi. Ova knjiga prikazuje kako to učiniti i to na način koji je i intelektualno oduševljavajući a svima lagan za postizanje. Ova je knjiga klasik. Ona je jedna od najuzbudljivijih knjiga o zdravlju koje su se pojavile u zadnjem desetljeću. Knjiga objašnjava kako možemo usporiti način starenja na fundamentalnoj razini.

Eric Kandel, nobelovac i autor knjige: U potrazi za pamćenjem  

Životopis:

Franjo Jović (1940) se po diplomiranju 1963. godine zapošljava na Institutu R. Bošković. Doktorirao je 1972. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Od 1973. godine radi na Elektrotehničkom institutu „Končar“- Zagreb. Od 1984. godine radi u firmi TERA. Od 1986. godine radi u firmi ATM-Zagreb kao pomoćnik direktora za razvoj. Od školske godine 1990/91 nadalje radi na Elektrotehničkom fakultetu – danas FERIT - Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao izvanredni profesor, redoviti profesor, te kao predstojnik  Zavoda za računarstvo i informatiku za skupinu predmeta „Tehnička informatika“. Od 1991. do 1995. godine bio je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku. Od 2010. je aktivan u svojoj firmi RTC Experts d.o.o. na plasmanu vlastitih patenata. Trenutno područje interesa: holografski automati, bioinformatika, modeliranje geofizičkih procesa. Hobi: skijanje, vinograd, tenis. 

⇦ Nazad na pregled obavijesti