Novosti i događanja

Poziv na Girls in ICT Days 27. i 28. travnja 2017.

21.04.2017. | Snježana Rimac-Drlje PromovirajIspis

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) u okviru Otvorenih dana fakulteta obilježava i Međunarodni dan djevojaka u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama (Girls in ICT Days) 27. travnja 2017. Obilježavanje Girls in ICT Days pokrenula je Međunarodna telekomunikacijska organizacija ITU (International Telecommunication Union) s ciljem promocije ICT-a i motiviranja djevojaka za izbor zanimanja u ICT-u, atraktivnom području s velikim mogućnostima zapošljavanja.

Započet ćemo s obilaskom fakulteta nakon kojeg slijedi tribina o mogućnostima studiranja na FERIT-u, iskustvima sadašnjih i bivših studenata i studentica te o mogućnostima zapošljavanja u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Obilazak fakulteta je predviđen za 12.30 i započinje u prizemlju zgrade Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek u Ulici kneza Trpimira 2B.  

Tribina „Girls in ICT Days“ održat će se nakon obilaska fakulteta u predavaonici 2-31 s početkom u 13.15 sati.

Nakon tribine bit će organizirane radionice za djevojke. Pripremili smo pet radionica.

U četvrtak 27. travnja 2017. na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) održat će se radionice za učenice srednjih škola:

 • radionica Zasvirajmo omiljenu glazbu u MATLAB-uIvana Hartmann Tolić, Krešimir Vdovjak, 14.00-15.30, FERIT, Kneza Trpimira 2B, Osijek, Laboratorij  1-21,
  • Djevojke će naučiti kako tonove omiljene skladbe prikazati pomoću trigonometrijskih funkcija u programskom paketu MATLAB te kako zasvirati na računalu.
 • radionica Obrada slike u GIMP-u, doc.dr.sc. Irena Galić, Hrvoje Leventić, Krešimir Romić 14.00-17.30, FERIT, Kneza Trpimira 2B, Osijek,  laboratorij 3-18,
  • Djevojke će se upoznati s alatima za obradu digitalnih slika u besplatnom programu GIMP. Naučit će kako popraviti kvalitetu slike, te kako ubaciti posebne efekte u sliku (npr. promijeniti boju kose, dodati tetovaže, izbrisati nepravilnosti na koži i sl.).
 • radionica Zabavna elektronika, Jelena Vlaović, dr.sc.Višnja Križanović Čik, 14.00-17.30, FERIT, Kneza Trpimira 2B, Osijek, laboratorij 3-28,
  • Djevojke će se upoznati s osnovnim elektroničkim komponentama i dobiti praktična znanja u smislu čitanja električnih shema, spajanja sklopova na prototipnoj pločici, te lemljenja komponenti na pločicu. Usvojene vještine polaznice radionice imat će priliku primijeniti u izradi jednostavnog elektoničkog sklopa: uređaja za paljenje i gašenje na pljesak.
 • radionica Uvod u 3D modeliranje, doc.dr.sc. Časlav Livada, 14.00-17.30, FERIT, Kneza Trpimira 2B, Osijek, laboratorij 3-27.
  • 3D modeliranje je tehnologija u kojoj se u tri dimenzije može napraviti bilo koja stvar, tj. objekt. Sami modeli pružaju neizmjerne detalje o svakom elementu te na taj način s lakoćom dočaravaju ciljani dizajn i atmosferu. Djevojke će savladati osnovne termine i osnove teorije 3D modeliranja, naučiti osmišljavati i pripremati 3D modele te odelirati objekte koristeći program Blender

U petak 28. travnja 2017. u Osnovnoj školi August Šenoa održat će se radionica za učenice osnovnih škola

 • radionica Zaplešimo s robotima, Ivana Vezjak, OŠ August Šenoa, Drinska 14, Osijek
  • U ovoj radionici učenice će upoznati osnovne naredbe za programiranje mBot robota (Arduino). Naučit će kako rade RGB diode, ultrazvučni senzori te osnovne naredbe za kretanje. Zatim će osmisliti koreografiju na pjesmu po izboru te programirati robote da plešu zajedno s njima. Svaki tim predstavit će svoj ples s robotima, a stručni žiri odabrat će najbolje.

​​

Pozivamo sve djevojke da se prijave  na rimac@etfos.hr do 25.04.2017. (ako to već nisu napravile u svojoj školi).

Veselimo se zajedničkom druženju.

 

Prof.dr.sc. Snježana Rimac-Drlje

 

⇦ Nazad na pregled obavijesti