Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Upisi i studiji
ObjaveUpisi na FERITPregled studijskih programaSveučilišni prijediplomski studijiStručni prijediplomski studijiRazlikovne obvezeDiplomski studijiDoktorski studijSveučilišni specijalistički studijiLABUS i besplatne pripreme za brucošeDokumenti za upise i studije
Studenti
ObjaveRaspored nastave i ispitaNajčešća pitanja studenataZahtjevi, potvrde i propisiStručna praksaMobilnost studenataStudentski zborE-sportKorisni linkovi za studenteDokumenti za studente
Znanost i suradnja
ObjaveKonferencije i časopisi FakultetaIstraživačke grupeMeđunarodna suradnjaProjektiSuradnja s gospodarstvomPopularizacija znanostiDokumenti za znanost i suradnjuTransfer tehnologijeMikrotik akademija
Fakultet
ObjaveOsnovni podaciZavodi FakultetaImenik djelatnika FakultetaUprava i službe FakultetaKvalitetaProstor i virtualna šetnjaKnjižnica i izdavačka djelatnostJavna nabavaNatječaji za radna mjestaDokumenti za fakultet
EnglishPrijava

 Objave - Upisi i studiji  

Upisi u višu godinu studija ili ponavljanje godine u akademskoj 2023./2024.

Datum objave: 29.09.2023. | Objavi(o)/la: Danijel Topić
Događaj: 13.09.2023. - 30.09.2023.


starija objava >> << novija objava

UPISI u akademsku 2023./2024. godinu za studente koji trebaju upisati višu godinu studija ili ponavljanje održat će se u vremenu od 18. do 30. rujna 2023. godine.

POSTUPAK UPISA

Studenti se upisuju od 18. do 30. rujna 2023. preko ISVU studomata nakon što su završili s polaganjem svih ispita. Molimo studente da pritom provjere svoje matične podatke i ocjene na studomatu. Ako uočite pogreške, molim vas javite se studentskoj službi prije upisa isključivo na e-mail: studentska.sluzba@ferit.hr

Nakon upisa na ISVU Studomatu (Upute za upis preko studomata), studenti  se obavezno prijavljuju na https://e-upisi.ferit.hr/ pomoću AAI identiteta te završavaju proceduru upisa.

U sustavu https://e-upisi.ferit.hr/ potrebno je obaviti sljedeće korake:

  • generirati ponudu za uplatu svih troškova upisa prema kojoj će platiti navedene troškove
  • potvrditi ispunjenje Jedinstvene sveučilišne studentske ankete https://anketa.unios.hr/ - samo za studente koji upisuju višu godinu i završavaju studij.
  • uploadati odluke i ostale potrebne dokumente ako je potrebno (Odluka o dovršetku, Odluka o prijelazu i sl. ) Napomena: studenti koji su već u statusu dovršetka studija bez studentskih prava ne moraju ponovo podnositi Zahtjev za dovršetak jer već posjeduju Odluku o dovršetku studija.

Studenti učlanjeni u knjižnicu obvezni su vratiti sve knjige prije upisa.

Troškovi upisa uključuju sljedeće:

  • trošak upisa u višu godinu studija od 27,00 EUR  (odluka o posebnim naknadama na sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku) - studenti koji upisuju ponavljanje NE PLAĆAJU ovaj trošak,
  • trošak za projekte Studentskog zbora u iznosu od 7,00 EUR
  • školarinu 
    • redoviti studenti: iznos školarine se računa prema broju nepoloženih ECTS-a (Odluka o linearnom modelu studiranja). Iznosi preračunati u EUR nalaze se u dokumentu "Linearni model_EUR" u privitku obavijesti. ECTS bodovi se zaokružuju na više samo za plaćanje, ali ne i za uvjet upisa u višu godinu. (npr. Student  koji je na 1. godini ostvario 47,5 ECTS-a školarinu plaća prema linearnom modelu kao da je ostvario 48 ECTS, ali nije ostvario uvjet za upis više godinu).
    • studenti koji nastavljaju studij u tzv. statusu dovršetka studija: školarina iznosi 978,17 EUR (100% školarine) ili manje samo ako ponavljaju zadnju godinu studija (vidi točku G2 na poveznici).
    • izvanredni studenti (studenti koji su izvanredni studij upisali prvi put prije ak. 2016./2017.). Odluka o iznosu školarine za izvanredne studente dostupna je na sljedećoj poveznici.


 

NAPOMENE I OSTALE INFORMACIJE VEZANE ZA UPISE

1. Studenti KOJI GUBE STATUS REDOVITOG STUDENTA ne mogu se sami upisivati preko studomata već popunjeni i potpisani zahtjev za dovršetak studija trebaju poslati e-mailom na dovrsetak@ferit.hr. Obrazac za podnošenje zahtjeva za dovršetak studija nalazi se u privitku ove obavijesti. Više detalja o statusu dovršetka vidjeti pod točkom 4.

2. Od 2022./2023. izvodi se izmijenjeni studijski program sveučilišni prijediplomski studij Elektrotehnika i informacijska tehnologija koji se dijeli na dva smjera: Elektrotehnika i Informacijske i komunikacijske tehnologije. Više o izmjenama studijskog programa sveučilišnog prijediplomskog studija Elektrotehnika i informacijska tehnologija možete pronaći na sljedećoj povezniciStudenti 2. godine sveučilišnog prijediplomskog studija Elektrotehnika i informacijska tehnologija koji upisuju ponavljačku godinu ne mogu se upisati preko Studomata, nego se trebaju javiti na e-mail: upisi@ferit.hr te dostaviti sljedeće: JMBAG, upisani izborni blok (Elektroenergetika ili Komunikacije i informatika). Nakon primitka potvrde da je obavljen upis u Studomat (dobit ćete obavijest mailom), studenti trebaju pristupiti sustavu https://e-upisi.ferit.hr/ pomoću AAI identiteta te završiti proceduru upisa. 

3. UVJETI ZA UPIS u akademsku 2023./2024. godinu:

Na temelju članka 44., stavka 1.  Statuta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i članka 51. Pravilnika o studijima i studiranju, Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera donio je Odluku o uvjetima upisa studenata u višu godinu studija u akademskoj 2023./2024. godini (Odluka o uvjetima upisa u više godine). 

Sukladno odluci Senata, uvjeti upisa u višu godinu su sljedeći:

PRIJEDIPLOMSKI (sveučilišni i stručni studiji)

  • za upis 2. godine studija, studenti moraju ostvariti minimalno 48 ECTS bodova
  • za upis 3. godine studija, studenti moraju imati položene sve ispite 1. godine te ostvariti minimalno 48 ECTS bodova na 2. godini.

DIPLOMSKI (sveučilišni studiji)

  • za upis 2. godine studija, studenti moraju ostvariti minimalno 48 ECTS bodova

POSEBNA NAPOMENA ZA DISLOCIRANI STRUČNI STUDIJ RAČUNARSTVO U VINKOVCIMA

Za studente dislociranog preddiplomskog stručnog studija Računarstvo u Vinkovcima, upis u 3. godinu studija je bezuvjetan.

UPIS PONAVLJAČKE GODINE

Za ponavljanje godine, studenti moraju ostvariti minimalno 24 ECTS boda u studijskoj godini koju ponavljaju.

Sukladno članku 77., stavku 5. Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti studenti u statusu redovitog studenta imaju pravo najviše jednom ponavljati svaku studijsku godinu. (Npr. Ukoliko je student do sada ponavljao 1. godinu studija ima pravo u statusu redovitog studenta ponavljati i 2. godinu studija uz uvjet da je ostvario najmanje 24 ECTS boda s godine studija koju ponavlja.)

4. GUBITAK STATUSA REDOVITOG STUDENTA (prelazak u status dovršetka studija)

Studenti koji gube status redovitog studenta, kako je to opisano pod točkom 1. u napomenama, podnose zahtjev za dovršetak studija. Studenti gube status redovitog studenta u sljedećim slučajevima:

  • ako ostvare manje od 24 ECTS boda na studijskoj godini koju pohađaju. Kao na primjer:
    • redoviti student 1. godine studija nije ostvario ostvario 24 ECTS polaganjem ispita 1. godine
    • redoviti student 2. godine studija nije ostvario ostvario 24 ECTS polaganjem ispita 2. godine
    • redoviti student 3. godine studija nije ostvario ostvario 24 ECTS polaganjem ispita 3. godine
  • ako neku godinu studija student ponavlja više od jednog puta. Kao na primjer:
    • redoviti student koji ponavlja 1. godinu studija i nije ostvario uvjet za upis u 2. godinu studija.
    • redoviti student koji ponavlja 2. godinu studija i nije ostvario uvjet za upis u 3. godinu studija.
    • redoviti student prijediplomskih studija koji ponavlja 3. godinu studija (apsolvent) i nije završio studij.
    • redoviti student diplomskih studija koji ponavlja 2. godinu studija (apsolvent) i nije završio studij.
  • ako padne na ispitu pred nastavničkim povjerenstvom (8. put) 

5. IZVANREDNI STUDENTI pri ponavljanju zadnje godine mogu upisati:

  • cijelu godinu studija te plaćaju školarinu u iznosu od 978,17 EUR ili 7.370,00 kuna ili
  • jedan semestar te plaćaju školarinu u iznosu od 489,08 EUR ili 3.685,00 kuna, s pravom polaganja ispita do 28. veljače 2024. godine (ako student do tada ne završi studij, dužan je platiti ostatak školarine za preostali dio ak. godine), (ne odnosi se na studente u dovršetku)
  • ako je studentu preostao samo završni ili diplomski rad plaća 20% školarine što iznosi 195,63 EUR ili 1.474,00 kune (ne odnosi se na studente u dovršetku).

6. PRIJELAZ/PROMJENA STUDIJSKOG PROGRAMA:

Uvjeti i postupak opisani su pod točkom B4. na sljedećoj poveznici.

Raspored upisa za te studente bit će objavljen naknadno. Svu dokumentaciju i zahtjeve vezane uz prijelaz/promjenu studijskog programa slati na e-mail upisi@ferit.hr 

7. NAKNADNI UPIS

Nakon navedenog roka studenti mogu podnijeti molbu za naknadni upis samo ako je zamolba potkrijepljena dokumentacijom (npr. liječnička ispričnica, potvrda iz isvu-a o nedostupnosti sustava i sl.) iz koje se vidi DA JE RAZLOG NAKNADNOG UPISA OPRAVDAN.

8. PRAVO MIROVANJA GODINE:

Uvjeti i postupak ostvarivanja prava na mirovanje godine opisani su pod točkom A3. na linku:

https://www.ferit.unios.hr/2021/studenti/najcesca-pitanja-studenata#A

Raspored upisa za te studente bit će objavljen naknadno.

9. NAČINI PLAĆANJA

Studenti školarinu mogu platiti odjednom uplatom cijelog iznosa na žiro račun Fakulteta ili kreditnom karticom kroz sustav e-Upisi koji će biti dostupan na https://e-upisi.ferit.hr/ tijekom upisa. Plaćanje na rate je moguće karticama PBZ-a: Premium Visa, Maestro i Visa debitne kartice tekućeg računa do 6 rata.

 

Prilozi

Kneza Trpimira 2B, HR-31000 Osijek | Cara Hadrijana 10b, HR-31000 Osijek Tel: +385 (0) 31 224-600 | Fax: +385 (0) 31 224-605

IBAN: HR19 2390 0011 1000 16777, HPB | OIB: 95494259952 | PDV id. / VAT id.: HR95494259952 © 2021 FERIT | ferit@ferit.hr