Stipendije i zapošljavanje

Factory je osvojio Zlatni Indeks za najbolje stručne prakse u Hrvatskoj

26.06.2020. | Plava tvornica d.o.oPromovirajIspis

Više informacija na: https://stup.ferit.hr/2020/06/26/factory-je-osvojio-zlatni-indeks-za-najbolje-strucne-prakse-u-hrvatskoj/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=factory-je-osvojio-zlatni-indeks-za-najbolje-strucne-prakse-u-hrvatskoj

Kroz 2019. godinu, u uredima Factoryja odrađene su 23 stručne prakse. Od toga je čak 10 studenata FERITa - a sada vam javljamo da smo nagrađeni Zlatnim Indeksom za najbolje stručne prakse u Hrvatskoj!

Zlatni Indeks - studentski Oscar

Zlatni Indeks projekt je u organizaciji udruge eSTUDENT kojim akademska zajednica već 10 godina zaredom nagrađuje poduzeća za njihov kontinuirani doprinos rastu i razvoju studenata u poslovnom svijetu. 

Koji su kriteriji za odabir dobitnika u kategoriji Stručne prakse? 

Prilikom odabira dobitnika Zlatnog Indeksa, u obzir se uzima nekoliko kriterija: 

 • U koliko različitih odjela je poduzeće omogućilo obavljanje stručne prakse
 • S koliko različitih fakulteta studenti dolaze na stručnu praksu
 • Kakva su zaduženja i aktivnosti studenata na stručnoj praksi
 • Koji je iznos isplate 
 • Broj zaposlenika koji ima funkciju mentora studentima
 • Kvaliteta obavljenog posla te kvaliteta pruženih sadržaja i mentoriranja

Zašto je Factory odabran kao pobjednik? 

Kako su svi kriteriji ispunjeni, odabrani smo kao pobjednici u konkurenciji malih i srednjih poduzeća.

Tijekom 2019. godine, studenti su imali priliku odrađivati stručnu praksu u gotovo svim odjelima Factoryja. Imali su priliku raditi na području Frontend i Backend developmenta, iOS i Android developmenta, Project Managementa, te Marketinga.

Gotovi svi studenti odradili su preko 200 sati stručne prakse te uspješno primijenili naučenu teoriju u praksi.

Svaki praktikant imao je individualan plan učenja kreiran prema njegovim interesima i dostupnosti s obzirom na fakultetske obveze. 

Studenti prilikom prakse dobiju širi spektar rada na konkretnim projektima te savladaju vještine rada u timu što im omogućuje veću konkurentnost na tržištu rada.

A kako je to sve izgledalo u Factoryju? 

Tijekom 2019. godine, u uredima Factoryja održane su 23 stručne studentske prakse.

Imali su priliku surađivati sa studentima s brojnih hrvatskih fakulteta poput FER-a, FERIT-a, Odjela za matematiku, VŠMTI, EFOS-a i FOI-ja, a suradnju smo čak ostvarili i s 2 studenta s američkom sveučilišta Brigham Young University. 

U 3.mjesecu 2020. godine omogućili smo studentima sudjelovanje na stručnim praksama - remote! Od sada, stručnu praksu u Factoryju možete odrađivati i doma, naravno ovisno o vašim preferencama.

No, kako su prakse u Factoryju izgledale u 2019. godini - saznajte od naših praktikanata!

Naš iOS developer i mentor na našoj iOS akademiji svoju karijeru u iOS developmentu započeo je kao praktikant u Factoryju. 

Zašto se Josip odlučio prijaviti za studentsku praksu upravo u Factoryju? Saznajte u nastavku.

Nekoliko sam puta vidio objave na STUP-u da postoji mogućnost obavljanja prakse. Odlučio sam se prijaviti jer sam u to vrijeme završavao Android akademiju, pa mi je plan bio da ovo ljeto iskoristim kako bi nadogradio svoje znanje, jer sva iskustva vezana uz iOS developer praksu u Factoryju koja sam pročitao su bila izrazito pozitivna i nisam imao ništa za izgubiti s prijavom, a s praksom sam jako puno toga dobio.”

 • – Josip, iOS developer (ex iOS praktikant)

Sama prijava na stručnu praksu jedan je od bitnih dijelova prakse. Tijekom procesa prijave i intervjua s vama, saznajemo više o vašim interesima, trenutnom znanju i smjeru u kojem se želite razvijati.

Pitali smo našeg Backend praktikanta Marka što misli o procesu prijave. U nastavku možete pročitati njegove dojmove. 

Proces prijave se sastoji od intervjua i zadatka. Intervju je definitivno bio lakši!

Vidio sam da ljudi uglavnom pišu kako zadatak nije bio težak, ali iz moje perspektive (osobe koja nije napisala liniju PHP-a prije prijave na praksu) je to malo drugačije izgledalo. Ali zadatak je rješiv uz malo volje.

 • Marko, Backend Developer praksa

 

Tijekom prakse, bitno nam je osigurati zaokružen proces učenja za sve praktikante. Pitali smo naše Android praktikante što misle o procesu učenja na praksi, a što kažu - pročitajte u nastavku.

Proces učenja je organiziran i temeljit. Mentor prvo saznaje koja je razina znanja praktikanta i pravi plan i program specifično za njega. Što je veliki plus jer ne krećemo svi od iste razine znanja. Nakon toga nekim redom se povezuju zadaci i uči se tako da se sve tehnologije povežu kroz jedan zadatak. Nadograđuje se malo po malo i bez puno razmišljanja se jednostavno i brzo nauče teške stvari.

 • Borna, Android developer praksa

Proces je taman onoliko težak koliko treba biti. Radim stvari koje su prilagođene mojoj razini znanja, ali uz to uvijek ima nešto novo što moram proučiti s čim se još nisam susreo. Smatram da je to odlično jer tako konstantno razvijam svoje vještine. 

 • David, Android developer praksa

Uz mentore, tijekom prakse u Factoryju ste u stalnoj interakciji s ostatkom tima. Pročitajte što naši praktikanti govore za ostatak ekipe iz Factoryja! 

Tim me oduševio. Uz ozbiljnost koju posao zahtijeva uvijek se pronađe vremena i za šalu i za zabavu. Svi su spremni pomoći kada zatreba.

Osjećala sam se kao dio kolektiva unatoč kratkom vremenu provedenom u Tvornici.

 • Ana, Project Manager praksa

Tijekom 2020. godine surađivali smo s brojnim studentima, sada već mladim profesionalcima u svojim područjima. 

Mnogi studenti su već napravili velike korake u svojim karijernim putevima i nastavili razvijati svoje vještine u IT industriji. S nekolicinom studenata smo suradnju nastavili čak i u obliku trajnog zaposlenja.

Ponosni smo što smo imali priliku doprinijeti studentskoj zajednici ovim putem i ojačati hrvatsku IT scenu. 

Smatramo da su studenti budućnost hrvatskog gospodarstva i nastavljamo ulagati velike napore kako bismo im omogućili što lakši i kvalitetniji ulazak u poslovni svijet.

Postani dio Factory tima! 

Prijave na studentske prakse su otvorene tijekom cijele godine. Ako imate želju uključiti se u osječku IT zajednicu i razvijati vaše poslovne vještine - prijavite se na praksu! 

Prije prijave, provjerite što ostali praktikanti kažu o našim praksama i upoznajte se više s našim načinom rada. 

Za vas smo izdvojili nekoliko članaka u kojima su praktikanti na developerskim pozicijama iznijeli svoje dojmove. 

Saznajte kako su se naša 4 praktikanta snašla u novom okruženju, što su sve naučili tijekom prakse i kakvi su konačni rezultati.

Ako imate bilo kakvih upita vezanih za naše prakse ili za samu prijavu za praksu - kontaktirajte naš HR ured na hr@factory.hr u bilo kojem trenutku! 

⇦ Nazad na pregled obavijesti