Stipendije i zapošljavanje

Kako izgleda dan praktikanta na iOS development praksi u Tvornici

25.09.2019. | Plava tvornica d.o.oPromovirajIspis

Više informacija na: http://stup.ferit.hr/2019/09/25/kako-izgleda-dan-praktikanta-na-ios-development-praksi-u-tvornici/

Jutro i priprema za rad

Što je prva stvar koju napraviš kada dođeš na posao i koliko ti treba da se “ubaciš u work mode”? 

 • Prvo provjerim svoj bluebook da vidim jesam li si ostavio nekakve napomene od prijašnjeg dana kako ne bih nešto zaboravio. Nakon toga provjerim mailove i bacam se na posao. Da bih se “ubacio u work mode” mi treba jako malo vremena. Nakon već desetak minuta sam u “modu” i radim punom parom.

Kakva atmosfera vlada na poslu ujutro? 

 • Atmosfera ujutro je vesela i opuštena baš kao cijeli dan.

 

 

Lista zadataka - stvara li pritisak? 

 

Kako se nosiš sa zadanim zadacima i dogode li ti se trenutci kada ne znaš što prvo napraviti?

 • Uvijek ih pokušam, prije nego počnem s poslom, staviti na papir kako bih lakše odredio s čime početi. Ako se upoznajem s nekim novim konceptom, na prvu mi se dogodi da ne znam odakle bih počeo, ali probam si zapisati sve na papir i dobro proučiti dokumentaciju, što jako pomaže kod takvih situacija.

 

Kako se nosiš s blokadama u radu (ako ih ima)? 

 • Kada se blokada dogodi, najbolje je uzeti koju minutu da se mozak očisti i nakon toga sagledati problem svježim očima. Ako to ne pomogne, uvijek su tu kolege i mentori koji su spremni pomoći.

 

Pauze (kako ih koristiš, koliko ti koristi razgovor s kolegama iz tima u pauzi od programiranja, kako postižeš najviši nivo produktivnosti)

 • Pauze, barem za mene, su najkorisnije kada izađem van na svježi zrak i odmorim mozak i oči.

 

Pregled dana

Kako izgleda timetable developera kroz cijeli dan? 

 • Dan počinje standardno tako da se pregledaju stvari od dana prije koje su napravljene. Nakon toga se određuje koje zadatke za taj dan treba riješiti i najbolji redoslijed za rješavanje istih. Nakon toga samo ostaje da se zadaci riješe do kraja dana.

Koji ti je nadraži tip zadataka i koliko je planiranje zapravo bitno? 

 • Meni su osobno omiljeni zadaci u kojima se susrećem s novim stvarima i u kojima mogu naučiti nešto novo vezano uz iOS development. Što se tiče planiranja, planiranje je jedan od najbitnijih dijelova izrade aplikacije. Bez dobrog plana vrlo lako se dođe do neurednog koda, gdje nemam ideja kako dalje nastaviti, a još manje volje. 

Opiši nam kako je to kada dovršiš odličan projekt? Olakšanje ili motivacija za dalje? 

 • Nakon završetka projekta osjećam veliko olakšanje jer sam ga uspio privesti kraju, ali sam i iznimno motiviran za nove izazove koji me čekaju jer znam da ću ih sada lakše i bolje riješiti nego prije.

 

 

Posao iz snova? 

 

Smatraš li da je posao iOS developera posao iz snova?

 • Od kako sam se prvi put susreo sa računalima i pametnim mobitelima znao sam da je to nešto čime se želim baviti. Ovo je definitivno ostvarenje snova za mene.

 

Koliko ti ovaj posao pruža prilike za učenje?

 • Otkako sam došao u Tvornicu, svaki dan naučim nešto novo tako da bih zaključio da mi ovaj posao pruža odličnu priliku da se razvijam kao developer.

 

I za kraj, imaš li neke savjete za još neodlučne studente? Što da naprave? 

 • Ako imaju želju naučiti jako puno stvari u relativno malo vremena, Tvornica je idealno mjesto za to. Definitivno preporučujem prijavu na studentsku praksu. Savjetujem da se sami pokušaju uvesti u svijet developmenta te da istraže korisne materijale. Samim time što naprave nešto samostalno, pokazuju želju za napretkom, a prijavom na praksu su već stepenicu bliže cilju.  

 

Ako i vi, poput našeg kolege, imate želju naučiti puno toga u malo vremena i razviti se kao developer u odličnom okruženju, prijavite se na studentsku praksu. Prijave na prakse su uvijek otvorene te ukoliko imate pitanja, javite se našem HR manageru na marko.hr@factory.hr

⇦ Nazad na pregled obavijesti