Događanja i pozivi

"Girls in ICT Days" 28. travnja 2016.

27.04.2016. | Snježana Rimac-Drlje PromovirajIspis

Girls in ICT Days

Međunarodni dan žena i djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama na Elektrotehničkom fakultetu Osijek

28.travnja.2016.

Elektrotehnički fakultet Osijek pridružuje se obilježavanju međunarodnog Dana žena i djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama (ICT) - „Girls in ICT Days“ , koji se pod pokroviteljstvom međunarodne organizacije  ITU – International Telecommunication Union obilježava svake godine četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu.

U okviru Dana žena i djevojaka u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama Elektrotehnički fakultet organizira za djevoke osnovnih i srednjih škola tribinu o mogućnostima studiranja na ovom fakultetu i mogućnostima zapošljavanja u ICT  području. Tribina „Girls in ICT Days“ održat će se u četvrtak 28. travnja 2016. s početkom u 12 sati, u predavaonici 0-20 u zgradi Elektrotehničkog fakulteta Osijek u Ulici kneza Trpimira 2B.

Nakon tribine za djevojke je organiziran obilazak fakulteta i radionice na kojima će se djevojke kroz praktične zadatke  okušati u zanimljivom području ICT-a. Organizirano je pet radionica:

Upoznajte Arduino i otkrijte svijet beskonačnih mogućnosti

Voditelji radionice: David Zovko, Marina Peko

Mjesto održavanja: Elektrotehnički fakultet Osijek, Kneza Trpimira 2B, 3-27

Djevojke će se upoznavati s Arduino pločicom te Arduino programskim okruženjem. Polaznicama će nakon upoznavanja s Arduinom biti pokazane 3 jednostavne primjene: pali/gasi lampicu, semafor i love-o-meter (mjerač zaljubljenosti). 

Zabavna elektronika

Voditelji radionice: Jelena Vlaović, dr.sc. Višnja Križanović

Mjesto održavanja: Elektrotehnički fakultet Osijek, Kneza Trpimira 2B, 3-28

Djevojke će se upoznati s osnovnim elektroničkim komponentama i dobiti praktična znanja u smislu čitanja električnih shema, spajanja sklopova na prototipnoj pločici, te lemljenja komponenti na pločicu. Usvojene vještine polaznice radionice imat će priliku primijeniti u izradi jednostavnog elektoničkog sklopa: uređaja za paljenje i gašenje na pljesak.

 Obrada slike u GIMP-u

Voditelji radionice: doc.dr.sc. Irena Galić, Hrvoje Leventić

Mjesto održavanja: Elektrotehnički fakultet Osijek, Kneza Trpimira 2B, 3-18

 Djevojke će se upoznati s alatima za obradu digitalnih slika u besplatnom programu GIMP. Naučit će kako popraviti kvalitetu slike, te kako ubaciti posebne efekte u sliku (npr. promijeniti boju kose, dodati tetovaže, izbrisati nepravilnosti na koži i sl.).

Zasvirajmo omiljenu glazbu u MATLAB-u

Voditelji radionice: Ivana Hartmann Tolić, Krešimir Vdovjak

Mjesto održavanja: Elektrotehnički fakultet Osijek, Kneza Trpimira 2B, 1-21

Djevojke će naučiti kako tonove omiljene skladbe prikazati pomoću trigonometrijskih funkcija u programskom paketu MATLAB te kako zasvirati na računalu.

AIML&Python: Umjetna inteligencija za početnike

Voditelji radionice: Ivana Đuranić, OŠ August Šenoa

Mjesto održavanja: OŠ August Šenoa, Osijek (Drinska 14)

Mogu li računala misliti? Što je umjetna inteligencija? Kako radi Turingov test? Zašto nitko do sada nije osvojio prvu Loebnerovu nagradu? U okviru radionice odgovorit ćemo na ova i neka druga pitanja. Koristeći programski jezik Python i jezik umjetne inteligencije AIML, dejvojke će  izraditi bazu znanja i chatbot (razgovorni program) na hrvatskom jeziku koji simulira četrnaestogodišnju djevojčicu iz Hrvatske. Također će upoznati prednosti i ograničenja umjetne inteligencije te njenu ulogu i primjenu u razvoju računalne tehnologije danas i u budućnosti.

 

Prof.dr.sc. Snježana Rimac-Drlje

Prodekanica za znanost i poslijediplomske studije

⇦ Nazad na pregled obavijesti