Pregled svih obavijesti

Među 13 nagrađenih hrvatskih inovatora na 45. sajmu inovacija u Ženevii naš bivši student, sada inženjer elektrotehnike Darko Malenjak

08.06.2017. | Dario Došen PromovirajIspis

Ženeva:  Originalne inovacije obilježile su nastup 13 hrvatskih inovatora, poduzetnika i predstavnika akademske zajednice na prestižnom sajmu inovativnih proizvoda i rješenja u Ženevi od 29. ožujka do 2. travnja 2017.


Inovativni pokret dobio je u Hrvatskoj novi zamah. Sve izložene inovacije poduzetnički su prepoznate, većina ih je komercijalizirana ili će uskoro biti, ponosno ističe tajnik Udruge inovatora Hrvatske Zoran Barišić, ujedno i član međunarodnog ocijenjivačkog suda.
 
Inovatori iz Hrvatske osvojili su ove godine pet zlatnih medalja, 6 srebrnih i dvije brončane i dojam je da je razina izložaka na višoj inovativnoj razini nego lani.
 

Posebno nas veseli uspjeh našeg bivšeg studenta, sada inženjera elektrotehnike Darka Malenjaka i vlasnika privatne tvrtke iz Našica, koji osvojio srebrnu medalju za inovaciju koja omogućuje lakši prijenos kućanskih aparata.  Za ovaj izum zanimanje je već pokazala i njemačka tvrtka BOSCH.

Hrvatski inovatori na sajmu na kojem su sudjelovali inovatori iz 40-tak zemalja su ostvarili su brojne poslovne kontakte. Izrael je i dalje najmoćnija zemlja po ulaganjima u istraživanje i razvoj novih proizvoda sa čak 4,3 posto BDP-a. Hrvatska ulaže manje od 1% BDP-a te je brojem registriranih patenata i ulaganjima u znanost i inovacije na začelju Europske Unije.

Ove godine ženevski Salon bilježi posjetu veću od 45 tisuća posjetitelja iz lokalne i međunarodne poslovne zajednice. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud u kojem je sudjelovalo više od 85 stručnjaka različitih profila. Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i Aleksandar Heina, hrvatski veleposlanik u Švicarskoj konfederaciji te generalni konzul RH u Švicarskoj Slobodan Mikac.

⇦ Nazad na pregled obavijesti