Hrvatska meteorska mreža

VIDEO LINK: Timelapse snimka s ETFOS HMM kamere od prošle noći.

Hrvatska meteorska mreža - HMM - je nastala kao plod dugogodišnje tradicije meteorske astronomije u Hrvatskoj. Prva vizualna promatranja u organizaciji Zagrebačke Zvjezdarnice odnosno AAD Zagreb '70-ih godina prošlog stoljeća potakla su i ostale udruge astronoma amatera na promatranje meteora.

Razvojem tehnologija CCD kamera, sredinom '90ih u svijetu počinju sa radom prve amaterske meteorske mreže bazirane na video tehnologiji. Početkom novog milenija kamere video nadzora visoke osjetljivosti postale su široko dostupne, tako da se sa Zvjezdarnici u Puli 2006. godine provode prva eksperimentalna promatranja meteora putem videa.

Nakon dodatnih testiranja i optimiziranja sustava u vrijeme maksimuma aktivnosti meteorskih potoka Orionida te Geminida, pod okriljem Znanstveno edukacijskog centra Višnjan 2007. se godine formira Hrvatska meteorska mreža - HMM, čime se održava kontinuitet promatranja meteora i daje potpuna nova dimenzija meteorskoj astronomiji u nas. Cilj HMM-a je kontinuirano snimanje te obrada promatranja meteora, te edukacija mlađih naraštaja o znanstvenim metodama na primjeru originalnih promatranja.

Kamere HMM-a

Široko rasprostranjena PC računala s video karticom i osjetljivim kamerama za video nadzor, te programi što javni što pisani za tu mrežu čine tehnološku osnovu HMM mreže. Uz ukupnu cijenu manju od €300 po stanici, ovakve je sustave bilo moguće instalirati na više lokacija te omogućiti da se meteori snimaju s jedne ili više stanica.

 

Pokriće neba na visini od 100km kamerama HMM-a

Pored tih osnovih alata za snimanje, razvijeni su i softverski alati za detekciju meteora na snimkama, astrometriju, određivanje atmosferske putanje te određivanje orbita i njihovu analizu.

Prikaz meteora iznad Križevaca u noći 04/05. veljače 2011.

Potvrda efikasnosti sustava je i pronalazak meteorita kraj Križevaca, kao rezultat izračuna putanje iz mjerenja položaja meteora sa snimaka 5 HMM kamera. Meteorit Križevci je pao na tlo u noći 04/05. veljače 2011. godine, a pronađen je u organiziranoj potrazi 20. veljače. Interesanto, to je prvi je meteorit promađen na tlu RH nakon točno 60 godina od prethodnog pada - meteorit Dubrovnik (Molunat), 20.02.1951.

Pronađeni meteorit

U radu HMM sudjeluje više od 50 ljudi, različite životne dobi: od profesora, učenika, studenata. Mahom su to zaljubljenici u astronomiju i meteore, ali ima i programera koji u izradi specifičnog softvera vide jednistveni izazov. Uspostavljena je suradnja sa svjetskim stručnjacima na polju meteorske astronomije, od SAD preko EU do Japana, te je objavljeno nekoliko desetaka zajedničkih radova.

Članovi HMM redovito učestvuju na Međunarodnoj meteorskoj konferenciji u organizaciji IMO, a 2009. bili su i domaćini te konferencije. Pored konferencije, HMM je uzela učešća i u radionicama Europske svemirske agencije (ESA) i američke NASA, te svojim iskustvima aktivno pripomogla pokretanju SETI CAMS sustava.

Članovi HMM-a na konferencijama diljem svijeta

Od svibnja 2015. godine Elektrotehnički fakultet Osijek sudjeluje u radu Hrvatske meteorske mreže pruživši mogućnost montaže jedne kamere na zgradu. Ovime je omogućeno studentima da sudjeluju u prikupljanju i obradi podataka, te u znanstvenom radu u suradnji s Mrežom.

Kamera za zgradi ETFOS-a u kampusu

 

Kontakt: cmn@rgn.hr