Novosti

ZNANSTVENO STRUČNA SURADNJA ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA I GPP-a OSIJEK

02.09.2013. | Željko Špoljarić PromovirajIspis

ZNANSTVENO STRUČNA SURADNJA ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA I GPP-a OSIJEK U CILJU TEHNOLOŠKOG RAZVOJA GRADSKOG PRIJEVOZA Elektrotehnički fakultet Osijek i Gradski prijevoz putnika d.o.o. Osijek započeli su znanstveno stručnu suradnju u cilju tehnološkog razvoja gradskog prijevoza kao bitnog segmenta poboljšanja kvalitete življenja stanovnika Osijeka i okolice.

Novi Laboratorij za električne strojeve i hibridne pogonske sustave u sklopu poduzetničkog inkubatora BIOS, a u sastavu Zavoda za elektrostrojarstvo ETF-a Osijek trebao bi omogućiti suvremeni znanstveni pristup rekonstrukciji voznog parka GPP-a u smislu energetske učinkovitosti i korištenja pogodnosti hibridnih pogonskih sustava.

 

Kroz niz radionica pokušati će se približiti studente (buduće inženjere) suvremenim tehnologijama i zahtjevima industrijskih postrojenja, a suradnja sa GPP-om na projektima novih i redizajnu postojećih pogonskih sustava osigurati će potrebna stručna znanja.

 

Početak suradnje započeo je stručnom radionicom uprave GPP-a u metodički opremljenim prostorima ETF-a Osijek. Cilj radionice je podizanje razine upravljanja i strateškog planiranja u svrhu priprema uprave GPP-a za sudjelovanje na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje nabavke novih ekološki prihvatljivijih vozila.

 

Partnerskim pristupom u prijavama budućih razvojnih projekata financiranih od strane EU, osigurava se viša razina kvalitete projektnih zahtjeva. Pri tome se smjer inovativnosti neće zadržavati na pogonima postojećih vozila, već i na kompletno novim rješenjima koje uključuju i primjenu vrhunske tehnologije iz područja komunikacija i automatizacije, te nezaobilazne energetske učinkovitosti.

 

Osiguranje pouzdanosti usluge i potrebnih kapaciteta GPP-a za potrebe grada Osijeka i okolice kroz rješavanje logističkih aspekata prijevoza putnika u gradu, ekonomske efikasnosti  i energetske učinkovitost pruža bolju kvalitetu življenja te su jamac daljnjeg razvoja.

 

Jedan od zadanih pravaca aktivnosti suradnje ETF-a Osijek i GPP-a je angažiranje domaće industrije koja ima tehnološki i ekonomski konkurentna rješenja. U tom pravcu se u četvrtak 05.09.2013. planira posjeta uprave Končar – Električna vozila, kao vodećeg hrvatskog i regionalnog proizvođača u području niskopodnih tramvaja, sa dugogodišnjim iskustvom u razvoju, proizvodnji, modernizaciji i održavanju tračničkih električnih vozila.

⇦ Nazad na pregled obavijesti