Novosti

Prvo javno predstavljanje automobila izrađenog u okviru projekta "Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila"

22.11.2016. | Dražen Slišković PromovirajIspis

U četvrtak 17. studenog u 16 sati ispred hotela Lone u Rovinju, na danu e-mobilnosti u sklopu Međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja Energetska i procesna postrojenja i Međunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije, po prvi puta javnosti je predstavljen automobil izrađen u okviru projekta 'Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila' koji je započet početkom 2015. godine na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Ljubomira Majdandžića (http://www.etfos.unios.hr/projekti/novosti-i-dogadanja/2530#2530).

Ovaj projekt je u završnoj fazi, u kojoj se na automobilu provode različita mjerenja i završna podešavanja. Iako je ova demonstracija u Rovinju pokazala da je automobil u potpunosti u voznom stanju, konačna provjera njegovih performansi bit će provedena na automobilskoj testnoj stazi u Zagrebu, čim to vremenski uvjeti budu dozvoljavali. Sve ovo će pokazati koliko je ovaj automobil inovativan i jedinstvenih tehničkih performansi. S obzirom da je namjera sudjelovati na nekoj od svjetskih utrka solarnih automobila, automobil je izrađen u okviru tehničkih karakteristika zadanih pravilima svjetskih utrka 'World Solar Challenge', a vizualnim identitetom i nazivom CROsolar namjera je naglasiti nacionalni identitet.

Službeno predstavljanje ovog automobila održat će se u okviru završne konferencije ovog projekta, kojoj će prethoditi vožnja ovim automobilom od Zagreba do Osijeka.

 

U Osijeku, 18. studenog 2016.

Voditelj projekta

Izv.prof.dr.sc. Dražen Slišković

 

⇦ Nazad na pregled obavijesti