Novosti

Novi laboratorij za električne strojeve i hibridne pogonske sustave

10.07.2013. | Željko Hederić PromovirajIspis

Potpisan sporazum o zakupu proizvodnog poslovnog prostora u sklopu poduzetničkog inkubatora BIOS za novi Laboratorij za električne strojeve i hibridne pogonske sustave. U laboratorij je pristigla velika donacija razne opreme koju je donirao FER Zagreb, Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju.
Dana 4. srpnja 2013. dekan Elektrotehničkog fakulteta Osijek prof.dr.sc Radoslav Galić i direktor poduzetničkog inkubatora BIOS-a Jean-Pierre Maričić, potpisali su ugovor o subvencioniranom zakupu proizvodnog poslovnog prostora koji će biti namijenjen za novi laboratorij Zavoda za elektrostrojarstvo u periodu od 5 godina. 

Bitna karakteristika Laboratorija za električne strojeve i hibridne pogonske sustave,  je orijentacija prema stručnoj suradnji sa gospodarskim subjektima, te će se u njemu odvijati cijeli niz ekspertnih ispitivanja električnih strojeva i pogona za industriju, projektiranja novih i redizajn postojećih pogonskih sustava. Također, u laboratoriju će se razvijati novi oblici hibridnih pogonskih sustava (iskorištavanje prednosti električnih strojeva u kombinaciji sa raznim postojećim pogonima: motori sa unutarnjim izgaranjima, komprimirani zrak, vodikove gorive ćelije).

Cilj je da se kroz rad u laboratoriju stručno usavršavaju budući inženjeri - diplomanti, odnosno doktoranti, ali i da se znanstvena razina približi inženjerima u praksi.

Istog dana, u poslijepodnevnim satima u laboratorij je pristigla prva velika donacija razne opreme koju je donirao FER Zagreb, Zavod za elektrostrojarstvo i automatizaciju, čiji je predstojnik zavoda: prof.dr.sc Mario Vražić. U popisu brojne donirane opreme istiću se tri seta generator/motor (45kVA, 15kVA i 5kVA), zatim upravljački pult sa nizom mjernih instrumenata, nekoliko suhih transformatora (100kVA, 30kVA), te uređaj za besprekidno napajanje (UPS sustav 50kVA). Ukupna vrijednost donirane opreme procjenjuje se na više stotina tisuća kuna.

 Do kraja godine očekuje se pristizanje donirane opreme i drugih gospodarskih subjekata iz područja električnih strojeva i industrijske automatike.

⇦ Nazad na pregled obavijesti