Mikrotik akademija

MikroTik je globalno poznata kompanija (sa sjedištem u Latviji) koja proizvodi mrežnu opremu i softver.

Na svjetskom tržištu poznata je po svojim široko prihvaćenim brendovima: RouterOS softveru i RouterBOARD hardveru.
Inženjeri koji dobro poznaju MikroTik-ovu tehnologiju traženi su na tržištu rada diljem svijeta.

Prepoznavši ovu činjenicu, MikroTik je razvio program suradnje sa visokoškolskim institucijama kroz koji im omogućava organiziranje MikroTik akademije za studente, kao pripremu za polaganje ispita za MikroTik MTCNA certifikat (MikroTik Certified Network Associate).
U ovaj program uključen je i FERIT, čijih je desetoro djelatnika (prošavši prethodno službeni postupak obuke i certificiranja) postalo certificiranim MikroTik trenerima (MikroTik Academy Trainer). Za voditelja MikroTik akademije na FERIT-u imenovan je doc. dr. sc. Krešimir Grgić. MTCNA tečaj osposobljava polaznike za rad s MikroTik hardverom i softverom, pružajući im pri tome i temeljna znanja vezana uz mreže i mrežne tehnologije. Znanja koja polaznici stječu nisu isključivo vezana za MikroTik opremu, nego uključuju i opća znanja o mrežama i mrežnim tehnologijama, primjenjiva i u okruženju u kojem se koristi drugačiji hardver i softver. Zainteresirani studenti FERIT-a moći će besplatno proći ovu obuku na FERIT-ovoj MikroTik akademiji, te steći globalno priznati MTCNA certifikat, priznat i cijenjen od strane brojnih tvrtki. FERIT je za potrebe provođenja MikroTik akademije dobio na raspolaganje 20 MikroTik hAP lite uređaja, koji se mogu koristiti i za potrebe nastave i znanstveno-istraživačkog rada.

 

Službena dodjela MikroTik MTCNA certifikata - 29.1.2019.

29.01.2019. | Ana Šokčević PromovirajIspis

Uslijed ubrzanog razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kontinuirano praćenje novih trendova razvoja, kao i primjena novih IT mrežnih rješenja, postali su nužni. Značajan doprinos u primjeni suvremenih IT rješenja te u omogućavanju daljnjeg profesionalnog usavršavanja ostvaren je i kroz program suradnje tvrtke MikroTik iz Latvije sa Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku,  kroz koji je omogućeno organiziranje MikroTik akademije za studente FERIT-a, a koji predstavlja pripremu za polaganje ispita za MikroTik MTCNA (MikroTik Certified Network Associate) certifikat.

Kroz pohađanje edukacije organizirane za prvu grupu polaznika, studenti su naučili osnovne i napredne koncepte primjene MikroTik RouterOS softvera i RouterBoard hardvera s ciljem samostalnog konfiguriranja, upravljanja i rješavanja brojnih zadataka u području administriranja računalnih mreža. Sadržaji tečaja podijeljeni su u više modula, od kojih je teorijski opis svake cjeline bio popraćen odgovarajućim praktičnim primjerima.

 

Nakon odslušane edukacije, održane pod mentorstvom doc.dr.sc. Višnje Križanović, službenoj provjeri pristupilo je osam polaznika, studenata završnih godina te apsolventske godine na diplomskom studiju Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek: Čanađija Marko, Kokošarević Hrvoje, Marošević Ivan, Mendelski Vedran, Mostarac Irena, Stanić Maja, Žagar Filip i Žoldin Vinko.

Svi su polaznici uspješno položili službeno testiranje te su stekli MTCNA certifikat, pri čemu je prosječni ostvareni rezultat grupe nakon testiranja iznosio preko 80%, dok je uspjeh većeg broja polaznika uvelike prelazio navedeni postotak.

Kako ovakav certifikat predstavlja službenu potvrdu usvajanja dodatnih teorijskih, ali i praktičnih stručnih znanja stečenih kroz edukaciju, polaznicima će službene certifikate uručiti Dekan FERIT-a, prof. dr. sc. D. Žagar, te voditelj MikroTik Akademije, izv. prof. dr. sc. Krešimir Grgić.

 

⇦ Nazad na pregled obavijesti