IPA 2 - Fotonaponski sustavi kao pokretači regionalnog razvoja

ČLANOVI PROJEKTNOG TIMA ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA OSIJEK SUDJELOVALI NA 17. MEĐUNARODNOM SIMPOZIJU O ENERGETSKOJ ELEKTRONICI KOJA SE JE ODRŽALA U NOVOM SADU

13.11.2013. | Mario Primorac PromovirajIspis

Članovi tima glavnog korisnika programa: izvanredni profesor Denis Pelin, izvanredni profesor Kruno Miličević, Sonja Bošnjak i redoviti profesor Damir Šlivac sudjelovali su na 17. Međunarodnom simpoziju o Energetskoj Elektronici koji se održavao od 30.10. do 01.11. u Novom Sadu u Srbiji.

Članovi,  izvanredni profesor Denis Pelin i izvanredni profesor Kruno Miličević napisali su znanstevni rad:  “Harmonijska mjerenja istosmjernog silaznog pretvarača napona s bifurkacijskim ponašanjem”

Uzlazno/silazni pretvarači se koriste kao izvršni blok pri pronalaženju točke maksimalne snage fotonaponskih sustava.

Izvanredni profesor Denis Pelin predstavio je rad 31. listopada u sekciji:  “Kvaliteta električne energije”. On je također i vodio sekciju “Kvaliteta električne energije” . Redoviti profesor Damir Šljivac bio je predsjedavajuči sekcije: “ Obnovljivi izvori energije” koja je održana 31. listopada.

 

Prvi dan konferencije (30.10.) bio je posvećen  pozivnim predavanjima koja su se bavila novim očekivanjima u području energetske elektronike i obnovljivih izvora energije.
Članovi tima glavnog korisnika programa susreli su se s drugim znanstvenicima koji su također sudjelovali na konferenciji 31.10. u Master centru. Razgovaralo se o dvije teme koja su  zanimljive za dalji rad na projektu:  širenje podataka i budući rad, te mjerenja na fotonaponskom  sustavu. Stoga je uspostavljen kontakt s eminentnim znanstvenicima : profesor Zia Emin (šef odjela  elektorenergetskog sustava, napajanja mreže, Parsons Brinckerhoff, UK), professor Jovica Milanović (škola  inženjerstva Sveučilišta u Manchesteru, Velika Britanija), profesor Saša Đokić (University of Edinburg, Velika Britanija).

Sastanak je održan i s profesorom Vladimirom Katićem i profesoricom Brankom Nakomčić-Smaragdakis vezano uz mjerenja na fotonaponskom sustavu.

Dana 1. studenog odrađen je posjet solarnoj elektrani koja se nalazi na zgradi Fakulteta tehničkih znanosti, Sveučilišta u Novom Sadu, te laboratoriju za obnovljive izvore energije .Članovi  projektnog tima: profesor Denis Pelin, profesor Kruno Miličević, profesor Damir Šljivac i projekt menadžerica Sonja Bošnjak razgovarali su s ekipom Fakulteta tehničkih znanosti o iskustvima pri instaliranju i održavanju solarne elektrane.

⇦ Nazad na pregled obavijesti