Novosti i događanja

FERIT SUDJELOVAO NA MANIFESTACIJI EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U OSIJEKU!

30.09.2019. | Mirela Glavaš PromovirajIspis

Organizacija Europske noći istraživača je glavna aktivnost projekta Techno-Past Techno-Future; European Researchers´ Night koji je financiran u sklopu Okvirnoga programa EU-a za istraživanje i inovacije 2014. – 2020. – Obzor 2020., a kojega koordinira MZO u suradnji sa sljedećim ustanovama: Institut za društvena istraživanja, Institut Ruđer Bošković, Staroslavenski institut, Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša, Mediteranski institut za istraživanje života, British Council, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Osijeku, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever i Hrvatska zaklada za znanost.

Europska noć istraživača tradicionalno se odvija zadnjeg petka u mjesecu rujnu u vremenu od 17 do 22 sata. Aktivnosti su namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, te široj javnosti.
Europska noć istraživača u Osijeku ove je godine održana 27. rujna 2019. godine održavanjem događanja Tržnica budućnosti.

Spomenuta aktivnost dio je tematske skupine Strossmayer Days, sadržajno povezujući gospodarski razvoj i razvoj poljoprivrede na koje je Strossmayer u svoje vrijeme imao snažan utjecaj.
U dvorištu Rektorata na Tržnici budućnosti, povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost predstavljena je hrana budućnosti, te poljoprivredni proizvodi za budućnost.

Glavnom događanju prethodilo je niz aktivnosti koje su pripremale sastavnice Sveučilišta u Osijeku u okviru sljedećih tematskih skupina: Strossmayer Days (FERIT, FOOZOS, PFOS, PTF) i Technopast (FERIT).

U okviru navedene manifestacije bio je osiguran EU KUTAK na kojem su se predstavili EU projekti koji se provode na Sveučilištu, a u svrhu informiranja šire javnosti o aktivnostima znanstvene zajednice u korištenju EU sredstava, projektima koji se provode i mogućnostima uključivanja i suradnje.

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek je ovom prilikom predstavio sljedeće projekte: “Aktivna senzorska monitorska mreža, procjena zaštite okoline i pametno korištenje močvarnih i ostalih površinskih voda - SeNs Wetlands” i “Modernizacija laboratorija za inovativne tehnologije/DRIVE” (Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020.), projekt “Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u funkciji ruralnog razvoja-RuRES” (Interreg V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.) te projekt “Boosting the telecommunications engineer profile to meet modern society and industry needs” (Program ERASMUS+ KA2).

⇦ Nazad na pregled obavijesti