Novosti i događanja

GRAND PRIX BUDI UZOR® 2016 ZA NAJBOLJU INOVACIJU JE DODIJELJEN ISTRAŽIVAČKOJ GRUPI FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK KOJU VODI dr. sc. TOMISLAV MATIĆ

21.11.2016. | Ana Šokčević PromovirajIspis

Ideja se prvotno razvijala kroz program Provjere inovativnog koncepta PoC financiranog od strane HAMAG-BICRO-a. Program PoC  je financirao razvijanje prototipa sustava za bežično mjerenje bioloških signala i pokretanje međunarodne zaštite patenta. Troškove zaštite intelektualnog vlasništva, dijelom preuzima i matični fakultet, do trenutka kada  projekt ulazi u financiranje kroz UTT program.

Za pripremu proizvoda na tržište i njegovu komercijalizaciju, zadužena je TERA Tehnopolis, kroz UTT program. TERA je kao regionalni ured za transfer tehnologije kroz spomenuti Program osigurala 528.230,50 kn. Sredstva također dodjeljuje HAMAG-BICRO, a namijenjena su za troškove zaštite intelektualnog vlasništva, izradu nulte serije proizvoda, certificiranje i pripremu za izlazak na tržište.

Na globalnoj razini, proizvod je dobio potvrdu inovativnosti i ušao u zadnju fazu dobivanja američkog patenta i EU patenta u 4 odabrane države. Postupak zaštite provodi se također i u Koreji i Kini. 

Istraživači Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija za inovativni proizvod namijenjen mjerenju tjelesne temperature koji je povezan s pametnom narukvicom za očitavanje prikupljenih podataka imaju ozbiljan plan komercijalizacije. Autori  ovog tržišno atraktivnog proizvoda su dr.sc. Tomislav Matić, dr.sc. Marijan Herceg i dr.sc. Josip Job. Ovo je proizvod široke primjene i velikim brojem potencijalnih potrošača kaže dr. Matić. Proizvod omogućava kontinuirano praćenje tjelesne temperature na daljinu, uz mogućnost alarmiranja u slučaju odstupanja od preferirane razine. Nakon dovršenja izrade nulte serije proizvoda, koja će imati nezamjenjivu ulogu u promociji proizvoda i pregovaračkom procesu slijedi komercijalizacija. 

⇦ Nazad na pregled obavijesti