Novosti i događanja

Predstavljen projekt "Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore"

27.01.2016. | Tihana Vajnand PromovirajIspis

U utorak, 26. siječnja 2016.,  na Elektrotehničkom fakultetu Osijek, voditelj znanstveno- istraživačkog projekta “Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore”, izv. prof. dr. sc. Robert Cupec predstavio je suradnike na projektu i navedeni projekt. Projekt bi očekivano trebao trajati do kraja 2019. godine i dati rezultat - mobilnog robota koji bi bio sposoban obavljati zadatke u različitoj okolini.

Projekt pod nazivom “Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore” prezentiran je u nazočnosti čelnika ETFOS-a - dekana prof. dr. sc. Drage Žagara, prodekana za poslovanje, tehnologiju i suradnju s gospodarstvom prof.dr.sc., Dražena Sliškovića, prodekanice za znanost i poslijediplomske studije  prof.dr.sc. Snježane Rimac-Drlje, nastavnika i studenata Elektrotehničkog fakulteta te poduzetnika koji bi primjenom mobilnog robota mogli olakšati i unaprijediti svoje poslovanje.

Projekt je vrijedan 948.731,00 kunu i financira ga Hrvatska zaklada za znanost.

- Naš je cilj pridonijeti razvoju praktično primjenjivih sustava robotske percepcije, odnosno mogućnosti da roboti prepoznaju objekte u okolini uz pomoć 3D kamera i senzora te obavljaju zadatke koje im postavi njihov korisnik. Radi se o robotu koji bi, za razliku od onih koji se primjenjuju, primjerice, u autoindustriji i koji su fiksni u tvorničkim pogonima, bio primjenjiv u različitim radnim okolinama, odnosno prepoznavao bi gdje se nalazi i, u skladu s tim, krećući se na pokretnoj platformi uz pomoć mehaničke ruke odrađivao postavljene zadatke, slično čovjeku. Primjena bi mogla biti u kućanstvu gdje bi mogao odrađivati kućanske zadatke poput brisanja prašine, pranja prozora, a mogao bi prati i staklene fasade na većim objektima. U industriji bi mogao pakirati robu, prebacivati i istovarivati terete, u zdravstvu bi mogao raznositi lijekove. U brodogradnji brod ne može ići na pokretnoj traci, ali zato robot može šetati po brodu i zavarivati spojeve. Mogao biti koristan i u poljoprivredi, recimo prilikom berbe plodova. Također, mogao bi poslužiti u deminiranju – pojasnio je prof.dr.sc. Robert Cupec.

⇦ Nazad na pregled obavijesti