Novosti i događanja

Predstavljen projekt „Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila“.

26.10.2015. | Tihana Vajnand PromovirajIspis

Dana 23. listopada 2015. godine, na Elektrotehničkom fakultetu Osijek predstavljen je projekt „Istraživanje i razvoj solarnog električnog automobila“.

Prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić pojasnio je kako se radi o projektu u kojemu sudjeluju profesori, 20 studenata kao i tvrtke i institucije koje se bave ovom tematikom.

Profesor Majdandžić je rekao kako 6 kilovata električne energije, po najskupljoj tarifi, u opskrbnoj mreži Hrvatske košta otprilike 6 kuna: "Mi čak i tu malu količinu energije želimo sami stvoriti jer bi za proizvodnju dodatnih količina električne energije morali raditi novu termoelektranu ili nuklearnu elektranu. Stoga je cilj ovoga projekta napraviti solarno vozilo na električni pogon, koje će koristiti električnu energiju, ali ne iz klasičnih, već iz obnovljivih izvora energije, konkretno, fotonaponskih ćelija, koje će biti integrirane u takvo vozilo. Vozilo će biti napravljeno od suvremenih materijala, u izradi će se koristiti moderne tehnologije, a težit će manje od 200 kilograma. Potreba za takvim automobilom je sve očitija jer se 30% sve energije u svijetu troši se na promet, od čega čak 85% otpada na cestovni. Sve to zajedno proizvodi 25% ukupne količine stakleničkih plinova na svijetu." - rekao je Majdandžić.

Do sada je napravljena šasija vozila, neki su dijelovi tek naručeni, a plan je do svibnja 2016. godine osposobiti ga za probnu vožnju. Planirano je da ovo vozilo prijeđe 300 kilometara od Osijeka do Zagreba, napajajući se iz fotonaponskog sustava. Taj je znanstveni pothvat u procesu rada i razvoja. U svibnju iduće godine očekuje se probna vožnja od Osijeka do Zagreba, a zatim i od Vukovara do Dubrovnika te diljem Hrvatske.

„Trudimo se da naši studenti i profesori budu uključeni u razvoj novih tehnologija, a ovdje je riječ o razvoju solarnih sustava automobila. Cilj nam je sljedeće godine sudjelovati na jednoj od svjetskih utrka solarnih automobila. Vjerujemo da će to biti dobra promidžba našeg fakulteta, Sveučilišta J. J. Strossmayera i grada Osijeka“ - rekao je prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

S njim se slaže Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika, koji je dodao da će se i Grad uključiti u predstavljanje ovog proizvoda budućnosti.

 

⇦ Nazad na pregled obavijesti