Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija - Modernizacija laboratorija za inovativne tehnologije (DRIVE)

Dana 15. srpnja 2017. godine započela je realizacija projekta „Modernizacija laboratorija za inovativne tehnologije“, akronima DRIVE, koji se provodi u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020. DRIVE projekt trajat će 29 mjeseci, do 15. prosinca 2019. godine, a zajednički ga realiziraju novosadski Fakultet tehničkih nauka (FTN) i osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT).

Krajnji cilj projekta je oformiti četiri specijalizirana laboratorija, po dva na oba fakulteta partnera, opremljena najsuvremenijom računalnom infrastrukturom za učenje izrade i testiranja programske podrške za automobilsku industriju. Prema sadašnjim saznanjima to bi trebala biti dva najbolje opremljena laboratorija u široj regiji namijenjena studentima, inženjerima kroz programe cjeloživotnog usavršavanja, tvrtkama i IT klasterima, koji vide svoje mjesto u automobilskoj industriji.

Prema riječima doc. dr. sc. Marija Vranješa(voditelja DRIVE projekta na FERIT-u), partnerstvo FERIT-a i FTN-a uspostavljeno je s idejom da se stvori kvalitetan suvremen studijski program i opreme novi laboratoriji najmodernijom laboratorijskom opremom, što bi u konačnici omogućilo kvalitetno obrazovanje budućih inženjera za područje izrade programske podrške za automobilsku industriju.

„DRIVE projekt zasnovan je na akademskoj suradnji institucija partnera i na zajedničkom istraživanju. Ideja projekta je unaprijediti institucionalnu infrastrukturu i usluge, a time i poduprijeti razvoj i konkurentnost prekograničnog poslovnog okruženja. To unaprjeđenje omogućuje suradnju između partnerskih institucija (FTN Novi Sad i FERIT Osijek) s tvrtkama, klasterima i mladim profesionalcima u nastajućem i najbrže rastućem području ugrađenih sustava u automobilskoj industriji.“, kazao je doc. dr. sc. Vranješ, ističući da je u akademskom segmentu pored unaprjeđenja postojećih kolegija i nastavnog kadra, namjera da se stvore novi kolegiji i da se pojačaju znanja i specijalizacije, što će omogućiti napredna oprema kakva će biti u novim laboratorijima.

Podjednako važna linija DRIVE projekta, kako ističe doc. dr. sc.Vranješ,je suradnja industrije i akademske zajednice. To znači da će oprema, treninzi, tečajevi i znanje koje će se prikupiti i oformiti, biti dostupni i ljudima iz industrije kako lokalno, tako i prekogranično, s ciljem da se regionalno ojačaju poduzetništvo, inovacije, nove tvrtke.

Dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, prof. dr. sc. Drago Žagar, podsjetio je na činjenicu da je FERIT na vrijeme prepoznao potrebe tržišta za inženjerima iz područja izrade programske podrške za automobilsku industriju i da od akademske 2017./2018. započinje s izvođenjem nastave na novom diplomskom studiju Automobilskog računarstva i komunikacija. „Najsuvremenija laboratorijska oprema za izradu programske podrške za automobilsku industriju koja će se nabaviti u sklopu DRIVE projekta i nova znanja koja će se steći u sklopu provođenja projekta sigurno će pomoći da se nastava na našem novom diplomskom studiju Automobilskog računarstva i komunikacija izvodi na najkvalitetniji mogući način i da studentima pružimo ona znanja i naučimo ih onim vještinama koja tržište u ovom trenutku traži.“ kazao je dekan Žagar.


Doc. dr. sc. Ivan Kaštelan s novosadskog FTN-a naglasio da je DRIVE projekat prirodni nastavak nedavno uspostavljene akademske suradnje između FTN-a i FERIT-a. Ta suradnja je rezultirala u razmjeni osoblja s fakulteta, studenata, materijala za kolegije i laboratorijske opreme. U okviru zajedničkog DRIVE projekta, kako doc. dr. sc. Kaštelan navodi, pored toga što će postaviti četiri laboratorija za podršku računalnom inženjeringu u automobilskoj industriji, partneri će napraviti i prateće materijale, kao što su knjige i upute za korištenje opreme, ažurirat će se barem četiri akreditirana kolegija, i napraviti dvije trening radionice. Također, bit će organizirano 10 radionica na kojima će biti školovano preko 100 mladih profesionalaca iz industrije i ustanovit će se suradnja s barem tri tvrtke.

„Sve to će osigurati da na kraju projekta imamo najbolje opremljene laboratorije u široj regiji“, istaknuo je doc. dr. sc. Kaštelan.

Međuregionalni projekat DRIVE vrijedan je 907.094,82 EUR, od čega će oko 700.000,00Eura biti uloženo u opremanje laboratorija u Novom Sadu i Osijeku. Očekuje se da će doprinijeti održivosti prekograničnog poslovnog okruženja, da će ojačati konkurentnost, i ubrzati ekonomski razvoj i suradnju između klastera, poduzetnika teznanstvenih i istraživačkih institucija.