Konferencije

Međunarodna konferencija Smart Systems and Technologies - SST

Međunarodnu konferenciju pod nazivom Smart Systems and Technologies (SST) organizira Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Konferencija je tehnički susponzorirana od strane Ministartsva znanosti, obrazovanja i sporta, IEEE Regije 8, Hrvatske Sekcije IEEE, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Akademije tehničkih znanosti HRvatske i HRO CIGRE organizacije. Konferencija pruža platrofmu za znanstvenike i inženjere koji se bave teorijom i praksom pametnih sustava i tehnologija povezanih sa elektrotehnikom, komunikacijama, računarstvom, kontrolnim sustavima, robotikom, kao i interdisciplinarnim istraživanjima i primjenom.

 

KONTAKT

Web: http://sst-conference.org/

E-mail: sst2018@ferit.hr

 

 

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija 
(
Wissenschaft für die Praxis / Science in Practice)

 

Od 15. do 17. listopada 2014. godine, Elektrotehnički fakultet domaćin je 32. međunarodne konferencije Znanost za praksu 2014. 

Science in Practice 2014


Suradnja Elektrotehničkog fakulteta Osijek i Hochschule Bremen - Fachbereich Elektrotechnik iz Njemačke uspostavljena je 1983. godine. Suradnja je regulirana protokolima o suradnji koji su godišnje planirani. U području nastave, suradnja je, osim razmjene nastavnih materijala, ostvarivana tijekom nekoliko višemjesečnih boravaka osječkih nastavnika u Bremenu. Asistenti Elektrotehničkog fakulteta Osijek u tim su boravcima upoznavali programe i načine nastavnoga rada, a koristeći optimalne uvjete rada u laboratorijima i knjižnicama, radili su na pripremi svojih magisterija i/ili doktorata. Neki od njih radili su aktivno i u nastavi. Suradnja u području nastave realizirala se i razmjenom studenata. U Osijeku je studentsku praksu tijekom jednoga semestra obavljalo više studenata iz Bremena, a tu si napisali i svoje diplomske radove. U organizaciji Hochschule Bremen, desetak je studenata iz Osijeka provelo jedan semestar na praksi u Bremenu. 

U području stručnoga i znanstvenoga rada, svake godine od 1985. organizirani su znanstveni kolokviji Znanost za praksu, koji se naizmjenično održavaju u Osijeku i Bremenu. Od 1996., u organizaciju i održavanje ovoga znanstvenoga događaja uključeni su i sljedeći fakulteti:

Fachhochschule Würzburg - Schweinfurt, University of Applied Science (D)
Pollack Mihaly Faculty of Engineering, University of Pecs (H)
Obuda University, Kando Kalman Faculty of Electrical Engineering, Budapest (H)
Polytechnical Engineering College Subotica (SRB)


ETF Osijek u tome je razdoblju bio devet puta domaćin skupova Znanost za praksu te publicirao osam zbornika radova. Ukupno je objavljeno 26 zbornika radova s ovih skupova; pedesetak autora objavilo je preko 150 radova na okvirnu temu primjene računala u znanstvenoj i nastavnoj praksi, a manji broj radova bio je i iz područja energetike i matematike. Znanstveni kolokviji Znanost za praksu pružali su potreban doprinos u dvosmjernom prijenosu teorijskih, razvojnih i praktičnih znanja iz područja elektrotehnike i primjene računala u praksi, a u njima su sudjelovali profesori dviju visokoškolskih ustanova iz dviju zemalja. Tijekom ovih godina više je profesora iz Hochschule Bremen održalo u Osijeku višednevne seminare za djelatnike osječkog fakulteta i stručnjake iz slavonskih poduzeća iz područja elektronike i elektroenergetike.

Od 5. do 7. svibnja 2008. godine, u sklopu obilježavanja svojih prvih 30. godina, Elektrotehnički fakultet bio je domaćin 26. međunarodne konferencije Znanost za praksu 2008.