Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Upisi i studiji
ObjaveUpisi na FERITPregled studijskih programaSveučilišni prijediplomski studijiStručni prijediplomski studijiRazlikovne obvezeDiplomski studijiDoktorski studijSveučilišni specijalistički studijiLABUS i besplatne pripreme za brucošeDokumenti za upise i studije
Studenti
ObjaveRaspored nastave i ispitaNajčešća pitanja studenataZahtjevi, potvrde i propisiStručna praksaMobilnost studenataStudentski zborE-sportKorisni linkovi za studenteDokumenti za studente
Znanost i suradnja
ObjaveKonferencije i časopisi FakultetaIstraživačke grupeMeđunarodna suradnjaProjektiSuradnja s gospodarstvomPopularizacija znanostiDokumenti za znanost i suradnjuTransfer tehnologijeMikrotik akademija
Fakultet
ObjaveOsnovni podaciZavodi FakultetaImenik djelatnika FakultetaUprava i službe FakultetaKvalitetaProstor i virtualna šetnjaKnjižnica i izdavačka djelatnostJavna nabavaNatječaji za radna mjestaDokumenti za fakultet
EnglishPrijava

 Objave - Fakultet  

Održana završna konferencija projekta „Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva“

Datum objave: 14.12.2023. | Objavi(o)/la: Mirela Glavaš
starija objava >> << novija objava

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih  Fakulteta u srijedu, 13. prosinca 2023. godine održana je završna konferencija projekta Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva“, sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.210.213,02 €.

Nositelj projekta je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a provoditelj znanstveno-istraživačkih aktivnosti Centra je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Provedba projekta započela je u lipnju 2020. godine i traje do 29. prosinca 2023. godine, a svrha projekta je izrada projektne dokumentacije za izgradnju i opremanje Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva.

Završnoj konferenciji projekta nazočio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić koji je u uvodnim riječima naglasio kako će novi Znanstveno-istraživački centar omogućiti bolju kvalitetu rada nastavnicima i studentima fakulteta, a pružit će i konkurentnije rezultate istraživanja naših znanstvenika.

Sudionike konferencije uvodnim riječima pozdravio je također Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka te rekao kako je novi objekt FERIT-a nužno potreban za daljnji razvoj znanosti i visokog obrazovanja te grada Osijeka i Županije.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te istaknuo kako se radi o kapitalnom sveučilišnom projektu, a cilj i sljedeći koraci odnose se na iznalaženje sredstava za financiranje izgradnje, po mogućnosti uz pomoć europskih fondova.

Predstavljanje rezultata projekta započelo je uvodnim izlaganjem prof. dr. sc. Drage Žagara,  voditelja projekta, koji je opisao tijek razvoja ideje Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva, koja se počela razvijati davne 2013. godine.

Tijekom 2016. godine napravljena je sveobuhvatna analiza problema i potreba na razini Sveučilišta, njezinih sastavnica te gospodarstva, nakon čega su FERIT i Sveučilište počeli s pripremnim aktivnostima kako bi ubrzali proces koliko je moguće.

Sveučilište i FERIT su do sada uložili i određena dodatna vlastita sredstva kako bi osigurali potrebne preduvjete za izgradnju Centra, pri čemu je FERIT osigurao vlastita sredstva za provođenje zaštitnih arheoloških istraživanja na lokaciji u sveučilišnom kampusu u iznosu od 2.500.000,00 kn, dok je Sveučilište financiralo izradu Natječajnog elaborata za idejno arhitektonsko rješenje u iznosu od 35.000,00 kn.

U nastavku konferencije, prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek je predstavio projekt, tijek provedbe i rezultate projekta.

Naime, znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva će biti smješten u Kampusu osječkog Sveučilišta gdje je već ranije urbanističkim planom predviđena njegova izgradnja.

Ovim projektom osigurat će se izgradnja pametne nula-energetske zgrade, bruto površine oko 16.600,00 m2, što bi osiguralo kvalitetne prostore i opremu za provođenje vrhunskih istraživanja, objedinile etablirane istraživačke grupe u okviru FERIT-a i omogućilo opremanje  više od 30 laboratorija sofisticiranom opremom u okviru Znanstveno-istraživačkog centra. 

Rezultati projekta su: izrađen elaborat za procjenu ocjene utjecaja zahvata na okoliš, proveden arhitektonsko-urbanistički natječaj, izrađen katalog idejnih rješenja, izrađena projektno-tehnička dokumentacija, ishođene lokacijska i građevinska dozvola te izrađena studija izvedivosti.

Konferencija je zaključena izlaganjem gospodina Maria Kralja, mag.ing.arch. iz tvrtke NEKOLIKO d.o.o., koji je predstavio arhitektonsko rješenje, odnosno značajke, volumen i vizual buduće zgrade Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva.

Ovim projektom stvoreni su preduvjeti za izgradnju zgrade Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva u Osijeku, čija će svrha biti pružanje vrhunskih uvjeta za znanstveno-istraživački rad u područjima naprednih elektroenergetskih tehnologija i sustava, inteligentnih vozila, naprednih industrijskih sustava, inteligentnih sustava i robotike, računarstva visokih performansi, biomedicinskog inženjerstva, multimedijskih sustava te informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svim područjima njihove primjene.  

Budući da znanstveno istraživačka djelatnost FERIT-a koja kroz suradnju s gospodarstvom izravno doprinosi razvoju IT sektora, kao jednom od glavnih potencijalnih pokretača rasta i stvaranja novih mogućnosti za smanjenje negativnih demografskih trendova, izgradnja Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva u Osijeku osigurat će bitan doprinos ovom smjeru razvoja i revitalizacije slavonskog područja.

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija već danas su prepoznati kao okruženje koji ima razvijenu infrastrukturu za pružanje aktivne podrške start-up zajednici, a realizacija ovog projekta omogućiti će još jače pozicioniranje grada i županije kao ICT središta Hrvatske. 

Fotografije

Kneza Trpimira 2B, HR-31000 Osijek | Cara Hadrijana 10b, HR-31000 Osijek Tel: +385 (0) 31 224-600 | Fax: +385 (0) 31 224-605

IBAN: HR19 2390 0011 1000 16777, HPB | OIB: 95494259952 | PDV id. / VAT id.: HR95494259952 © 2021 FERIT | ferit@ferit.hr