Novosti i događanja

Budi i TI, djevojka IT !

18.02.2020. | Ana Šokčević PromovirajIspis

Na okruglom stolu "Budi i TI, djevojka IT" na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, održanom jučer, 17. veljače, istaknuta je nedovoljna angažiranost ženske populacije u STEM području.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva organizirao je na FERIT-u okrugli stol o temi "Budi i TI, djevojka IT".

Cilj je skrenuti pozornost na nedovoljnu zastupljenost mlađe ženske populacije u digitalnoj ekonomiji. U Europi je 17 posto žena u tom poslu, a u Hrvatskoj tek 13- rekao je državni tajnik ovog Ureda Bernard Gršić dodajući kako su ovakvi skupovi mjesta na kojima se želi osvijestiti i informirati djevojke koje su na pragu odabira svog zanimanja da mogu saznati sve što pružaju ICT sektor i STEM zanimanja.

Na skupu su govorile žene koje rade i koje su iznimno uspješne u ICT sektoru i svojim su iskustvom podsjećale da to nije posao samo za muškarce. Prema riječima Marine Maretić, arhitektice aplikativnih rješenja, kada je ulazila u taj posao zaista su tu najviše radili muškarci, ali danas se slika mijenja iako ne brzinom kakvom bismo željeli.

Dekan FERIT-a Drago Žagar također je istaknuo kako situacija nije zadovoljavajuća ni na ovom fakultetu, htjeli bi imati više od trenutačnih 15 do 20 posto žena u IT području. Do sada su poduzeli brojne aktivnosti, motivacijska predavanja s maturanticama kako bi se istaknulo da ovo područje djelovanja nije rezervirano samo za muškarce. "Želimo otkloniti neke stereotipe da je IT muško zanimanje, a ovakva događanja svakako će u tome pomoći"- zaključio je Žagar.

 

Izvor:http://www.osijek031.com/

 

 

⇦ Nazad na pregled obavijesti