News and events

Održan 1. SmartGrid kongres

10.12.2019. | Danijel TopićPromovirajIspis

Iza nas je prvi SmartGrid kongres u organizaciji studenskog ogranka IEEE Osijek. Na kongresu smo mogli čuti razna predavanja na temu SmartGrida te 5G tehnologije.
Kongres je trajao dva dana te je okupio studente osječkog FERIT-a, a i studente IEEE udruženja iz Zagreba, Novog Sada i Sarajeva.

Od osnutka ogranka, 2010., odnosno PES zajednice 2014. godine na FERIT-u, studenti aktivno djeluju i organiziraju razne aktivnosti, kako humanitarnog, tako i edukativnog i tehničkog karaktera. Sadašnji članove ogranka dokazali su da kad se male ruke slože, sve se može pa tako i organizirati jedan ovakav događaj koji će  zasigurno doprinijeti boljoj  povezanosti studenata budućih inženjera, ali i bivših studenata, odnosno sadašnjih inženjera, kako profesora, tako i inženjera zaposlenih u raznim tvrtkama. Cilj nam je ovim događajem bio prvenstveno međusobna razmjena ideja i iskustava te stvaranje mreže diljem Hrvatske, ali i šire regije.

Osim studenata kojima ide najveća zahvala, zahvale idu i profesorima, asistentima i osoblju FERIT-a bez čije pomoći isto tako ne bi bilo moguće ovo sve organizirati. Bitno je spomenuti i sponzore koji su nesebičnim donacijama odlučili podržati ovaj projekt i tako pomoći da njegova realizacija bude što bolja.  Zahvale idu prvo FERIT-u koji nam je ustupio prostor i za svu podršku oko početka organiziranja i onaj početni vjetar u leđa, ali i HOPS-u, Energetskom Institutu Hrvoje Požar, tvrtki Ericsson, Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike, tvrtki Schrack Tehnik, Studentskom zboru Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Nestleu, Osječkoj pivovari, Turističkoj zajednici grada Osijeka, NK Osijeku te Osječko-baranjskoj županiji.

Temu kongresa nije bilo teško odrediti jer živimo u vremenu i okruženju koje teži epitetu 'pametan', okružni smo pametnim  telefonima i televizorima, automobili postaju sve pametniji i u bliskoj budućnosti će se sami moći i parkirati, a i mnogi svjetski gradovi idu prema toj prestižnoj i sve važnijoj tituli 'smart city'. Iako Hrvatska ima ukupno 128 gradova, potpuno usvajanje koncepta pametnih gradova dugotrajan je proces, a kako svaki proces kreće od manjih jedinica koje kad se realiziraju, tvore jednu veću cjelinu, tako smo mi ovim predavanjima htjeli dati pregled projekata koji su danas aktualni u našoj zajednici i koji će jednog dana, sigurno doprinijeti realizaciji nekog većeg projekta.

Nadamo se da smo ovim događajem uspjeli približiti studentima industriju i ono sto ih čeka nakon završetka FERIT-a, ali isto tako i omogućiti im druženje s IEEE kolegama iz drugih ogranaka.Osim predavanja, organiziran je i Pub kviz na kojemu su se studenti zabavili nakon predavanja, a usput i osvojili nagrade za najbolje timove.


S obzirom da je ovo prvi ovakav događaj koji smo organizirali, moramo priznati da smo i vise nego zadovoljni brojem prisutnih studenata i ostalih gostiju.

 

Valentina Ćosić

IEEE Studentski ogranak Osijek Odjel za elektroenergetiku 

 

⇦ Nazad na pregled obavijesti
Učitaj prijašnjih 100 objava