Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Upisi i studiji
ObjaveUpisi na FERITPregled studijskih programaPreddiplomski sveučilišni studijiPreddiplomski stručni studijiRazlikovne obvezeDiplomski studijiPoslijediplomski studijiLABUS i besplatne pripreme za brucošeDokumenti za upise i studije
Studenti
ObjaveRaspored nastave i ispitaNajčešća pitanja studenataZahtjevi, potvrde i propisiStručna praksaMobilnost studenataStudentski zborKorisni linkovi za studenteDokumenti za studente
Znanost i suradnja
ObjaveKonferencije i časopisi FakultetaIstraživačke grupeMeđunarodna suradnjaProjektiSuradnja s gospodarstvomDokumenti za znanost i suradnju
Fakultet
ObjaveOsnovni podaciZavodi FakultetaImenik djelatnika FakultetaUprava i službe FakultetaProstor i virtualna šetnjaKnjižnica i izdavačka djelatnostJavna nabavaDokumenti za fakultet
English
NewsGeneral informationDepartmentsStaff directoryDocuments
Prijava

 Objave - Znanost i suradnja  

Odabrano idejno arhitektonsko rješenje Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva u Osijeku!!!

Datum objave: 01.03.2021. | Objavi(o)/la: Mirela Glavaš
starija objava >> << novija objava

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijek i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (dalje u tekstu: FERIT) trenutno provode projekt „Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva“  (KK.01.1.1.09.0026), a čija je svrha izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje zgrade Centra u okviru djelovanja Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT).

U okviru provedbe Natječaja za idejno arhitektonsko rješenje Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva u Osijeku, ocjenjivački sud je na sjednici održanoj 12. i 13. veljače 2021. godine jednoglasno donio Odluku o dodjeli nagrada i rangiranju radova, pri čemu je odabran rad grupe autora „BIRO“, projektni tim: Hrvoje Arbanas, Saša Košuta, Mario Kralj Dora Lončarić, Vana Pavlić i Mario Peko.

Fotografije odabranog idejnog rješenja donosimo u nastavku.

Arhitektonsko-urbanistički natječaj i izrada projektno-tehničke dokumentacije za Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva provode se u okviru istoimenog projekta "Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva", prijavljenog u okviru Poziva za dostavu projektnih prijedloga "Priprema IRI infrastrukturnih projekata", Referentna oznaka Poziva: K.01.1.1.09.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.118.350,00 kn, pri čemu će ukupni iznos od 9.118.350,00  kn biti sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Predviđeno trajanje projekta je 23 mjeseca, odnosno od 29.06.2020. do 29.05. 2022. godine.

Ovim projektom osigurat će se izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju pametne nula-energetske zgrade, bruto površine oko 15.833,33 m2, što bi osiguralo kvalitetne prostore i opremu za provođenje vrhunskih istraživanja, objedinile etablirane istraživačke grupe u okviru FERIT-a i omogućilo opremanje više od 30 laboratorija sofisticiranom opremom u okviru znanstveno-istraživačkog centra. 

Svrha znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva prvenstveno je pružanje vrhunskih uvjeta za znanstveno-istraživački rad u područjima naprednih elektroenergetskih tehnologija i sustava, inteligentnih vozila, naprednih industrijskih sustava, inteligentnih sustava i robotike, računarstva visokih performansi, biomedicinskog inženjerstva, multimedijskih sustava te informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svim područjima njihove primjene.

Jedna od ključnih aktivnosti Centra bit će suradnja s gospodarstvom kroz provedbu razvojnih i primijenjenih istraživanja, te transfer znanja u gospodarstvo. 

Uz postojeću intenzivnu suradnju FERIT-a s tvrtkama u okruženju, realizacijom projekta poboljšat će se kapaciteti za znanstveno-istraživački rad i inovacije u skladu s potrebama gospodarstva, za učinkovitiju istraživačko-razvojnu suradnju s tvrtkama te daljnji prijenos znanja i tehnologija što u značajnoj mjeri može doprinijeti gospodarskom rastu i društvenom razvoju RH.

Grad Osijek i Osječko-baranjska županija već danas su prepoznati kao okruženje koji ima razvijenu infrastrukturu za pružanje aktivne podrške start-up zajednici, a realizacija ovog projekta omogućiti će još jače pozicioniranje grada i županije kao ICT središta Hrvatske. 

Izgradnja Znanstveno-istraživačkog centra elektrotehnike i računarstva u Osijeku, od iznimne je važnosti u dugoročnim planovima razvitka Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku jer će u velikoj mjeri doprinijeti interdisciplinarnoj suradnji znanstvenika različitih sastavnica te razvoju Sveučilišta u skladu s potrebama zajednice u kojoj djeluje.

 

Fotografije

Kneza Trpimira 2B, HR-31000 Osijek | Cara Hadrijana 10b, HR-31000 Osijek Telefon: +385 (0) 31 224-600 | Fax: +385 (0) 31 224-605

IBAN: HR19 2390 0011 1000 16777, HPB | OIB: 95494259952 | PDV id. /VAT: HR95494259952 © 2021 FERIT | ferit@ferit.hr