Novosti i događanja

Poziv na gostujuće predavanje prof. dr. sc. Miralema Hađiselimovića

03.05.2019. | Denis Pelin PromovirajIspis

Odjel za energetsku elektroniku (PEL 35), Odjel za industrijsku elektroniku (IE13) i PES studentski ogranak Osijek Hrvatske sekcije IEEE pozivaju vas na predavanje:

„Mjerni sustavi za ispitivanje električnih strojeva“

Prof.dr.sc.Miralem Hadžiselimović, specijalist za mjerenja električnih strojeva sa Fakulteta za energetiku Univerziteta u Mariboru. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 06. maja 2019. godine u 13:15 h u predavaonici za daljinska predavanja; 0-20  FERIT-a u Osijeku u terminu predavanja iz kolegija Primiijenjena energetska elektronika. Predviđeno trajanje predavanja je 60 minuta. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente diploskog i poslijediplomskog studija. U nastavku slijedi kratak opis predavanja.Više o životopisu predavača zainteresirani mogu pogledati na linku:  https://www.ieee.hr/ieeesection?@=2pogb#news_10981

Kratak sadržaj predavanja:

“U današnje vrijeme energetska učinkovitost je veoma važna za trajni razvoj modernog društva. Činjenica je, da se većina proizvedene električne energije pretvara u mehaničku energiju pomoću električnih strojeva. Zbog toga se proizvođači električnih strojeva neprestano suočavaju s novim direktivama i standardima koji propisuju razrede učinkovitosti. U praksi je potrebno ispitati performanse električnog stroja za što je neophodna posebna oprema koja uključuje mjerna postolja, mjerne instrumente i programsko sučelje. Unutar predavanja biće predstavljeni različiti tipovi mjernih sustava za određivanje karakteristika električnih strojeva i osnovni IEC standardi sa područja ispitivanja. Na temelju iskustava iz više realnih laboratorija koji već operativno rade, detaljno je prikazana moguća primjena mjernih sustava za električne strojeve u praksi, s obzirom na mjerni i kontrolni dio sustava. Većina proizvođača elektromotora i elektromotornih pogona želi integrirati suvremene mjerne sustave pri dizajniranju novih prototipova kao i konačnu kontrolu proizvodnje. Mjerni sustavi uobičajeno su napravljeni „Custom Made“ i praktički ih je nemoguće kupiti kao standardne produkte. Zato je toliko važnije, da se industrija upozna o praktičkim rješenjima i potrebnim iskustvima kod projektiranja suvremenih mjernih sustava za ispitivanje električnih strojeva.

Na predavanju će biti prikazani primjeri realnih laboratorija za ispitivanje električnih strojeva koji funkcioniraju na znanstvenim institutima, ali i u industriji. Predavanje će biti popraćeno i primjerima rezultata mjerenih električnih strojeva. 

⇦ Nazad na pregled obavijesti